fbpx

O centrală sustenabilă marca BIG

Biroul danez Bjarke Ingels Group a fost desemnat câştigător al competiţiei internaţionale pentru proiectarea unei centrale electrice sustenabile în Copenhaga. Propunerea BIG a fost selectată dintre şase lucrări finaliste, celelalte fiind semnate de Wilkinson Eyre Architects, Dominique Perrault Architecture, 3xN, Lundgaard & Tranberg Architects şi Gottlieb Paludan Architects.

O centrală sustenabilă marca BIG

Noua centrală se va situa într-o zonă industrială din apropierea centrului oraşului, întruchipând atât un nou standard de calitate în generarea de energie – prin folosirea tehnologiilor de ultimă oră -, cât şi un simbol arhitectural. Dincolo de funcţiunea principală, de folosire a deşeurilor pentru producerea de energie electrică, structura va include şi o pistă de ski.

O centrală sustenabilă marca BIG

Clădirea va avea o faţadă verde, formată din module cu jardiniere dispuse asemenea cărămizilor, astfel încât, privită de la distanţă, ea va apărea ca un munte artificial. Pista de ski va fi construită din materiale reciclate şi va fi accesibilă printr-un lift ce urmează linia coşului de fum al centralei, vizitatorii având, astfel, ocazia de a observa maşinaţiunile interioare ale acesteia.

O centrală sustenabilă marca BIG

Echipa BIG a gândit proiectul centralei pornind de la conceptul de “sustenabilitate hedonistă”, ce implică ideea că structurile construite cu ajutorul tehnologiilor eco aduc o contribuţie majoră în ceea ce priveşte condiţiile de locuire urbană.

O centrală sustenabilă marca BIG

Proiectul reprezintă cea mai mare investiţie în arhitectura sustenabilă realizată de autorităţile daneze. Lucrările de construcţie vor fi demarate anul acesta, estimându-se că finalizarea lor va avea loc în 2016.

O centrală sustenabilă marca BIG

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0