fbpx

O citadelă cristalină Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France

Firma olandeză de arhitectură KAAN Architecten împreună cu biroul francez PRANLAS-DESCOURS arhitecți asociați – PDAA au colaborat în realizarea proiectului Chambre de Métiers et de l’Artisanat – CMA Hauts-De-France, în Lille, inaugurat recent. Proiectul a fost ales în urma unei competiții internaționale pentru dezvoltarea campusului Eurartisanat, iar clădirea devine o nouă poartă a orașului Lille. Intervenția arhitecturală face parte din dezvoltarea urbană inițiată în anii ’80 ce include Euralille, Euratechnologies și Eurasanté.

CMA este amplasată de-a lungul fostei fortificații Vauban din secolul al XVII-lea, înlocuită acum de o șosea de centură de mare viteză. Limita nordică a sitului este definită de o linie feroviară și de grădina botanică – Jardin des Plantes de Lille. Spre sud, Rue Abélard definește perimetrul unei zone mai ample a planului principal proiectat de KAAN Architecten și PDAA și care cuprinde sediul CMA, un viitor complex de cinci clădiri și un parc luxuriant care se întinde pe sit ca o extindere a grădinii din apropiere.

Transparența fin dozată oferă clădirii monolitice o empatie cristalină. Într-o geometrie carteziană cu un regim de înălțime scăzut, masa construită privilegiază golul. Ansamblul face o reverență, un gest îmbrățișător și permeabil la mediul înconjurător. CMA se desfășoară pe trei etaje ridicându-se dintr-o amprentă pătrată de 80 de metri, oferind atât funcțiuni educaționale, cât și spații de­dicate susținerii afacerilor meșteșugărești. Fiecare etaj are o legătură puternică cu peisajul verde: la primul etaj, KAAN Architecten și PDAA au proiectat un ștrand proeminent care încadrează o vedere panora­mică a orașului Lille și a grădinilor sale.

19_Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-France_KAAN Architecten_PDAA ©Fernando Guerra FG+SG

Clădirea dispune de două piețe publice pe diferite niveluri. La parter, se află noua Place des Artisans (la sud), în timp ce o terasă mare la nord, situată la primul etaj, aliniază proiectul cu Rue du Faubourg, pe care îl conectează cu un pod. Ambele intrări publice sunt legate printr-o înlănțuire de spații reprezentative: piața sudică, holul de intrare, sala majoră și holul său, precum și o deschidere largă cu vedere la terasa nordică. Mai mult, fiecare intrare servește cele două arii arhitecturale principale: centrul de pregătire pentru ucenici și birourile dedicate susținerii afacerilor meșteșugărești.

CMA este organizată simetric în jurul a șase terase care oferă lumină naturală pentru majoritatea spațiilor de circulație și împart clădirea în patru clustere care adăpostesc funcțiuni diferite și se întind pe cele trei niveluri. Funcțiile variază de la administrația locală și regională la facilități de cercetare și educație (școală de coafură, școală de gătit, laboratoare, săli de clasă). Noua clădire acționează ca un hub pentru ambele arii funcționale majore și școlile de pregătire asociate, care fuseseră anterior răspândite în centrul istoric al orașului Lille. Pentru a interacționa cu țesutul urban și peisajul din jur, arhitecții au acordat o atenție deosebită folosirii materialelor naturale: piatra și sticla.

12_Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-France_KAAN Architecten_PDAA ©Fernando Guerra FG+SG

O fațadă dublă modulară din sticlă care asigură controlul climatului și acustica de calitate anvelopează parterul și etajele secundare. Fiecare modul are o fereastră interioară de aluminiu lustruit, care poate fi des­chisă și un panou exterior din sticlă cu o imprimare reflectorizantă care treptat creează o zonă complet transparentă la nivelul ochilor, aducând natura în interiorul spațiilor. Mai mult, fațadele spre terase, cu rame mari de ferestre din aluminiu lustruit, sunt acoperite în cuarțul Vals, o piatră foarte solidă, compactă și rezistentă la îngheț, care provine din Elveția. Aceeași piatră a fost folosită atât pe placările pardoselii terasei, cât și în holul de la intrare pentru a marca legătura dintre exterior și interior.

Prin materialitatea sa cristalină, Eurartisanat își propune să articuleze, să absoarbă și să reflecte peisajul înconjurător, în același timp ieșind în evi­dență ca un nou element iconic, un peisaj locuit dedicat sferei publice.

PROIECT: Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France; ADRESĂ: Place des Artisans, Lille, Franța; PROGRAM: Birouri, auditorium, laboratoare, săli de curs, spații expoziționale, școală culinară, școală de coafură, restaurant, piețe publice și parc; Suprafața construită desfășurată: 14 800 mp; CLIENT: Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France, Lille; ARHITECTURĂ: KAAN Architecten; PRANLAS-DESCOURS architects & associates; Echipa de proiectare: Christophe Banderier, Delphine Bresson, Louise de Chatellus, Sebastian van Damme, Gustav Ducloz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Marylene Gallon, Michael Geensen, Renata Gilio, Julie Heathcote-Smith, Kees Kaan, Maud Minault, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Fabien Pinault, Ismael Planelles, Jean Pierre Pranlas-Descours, Ana Rivero Esteban, Anne Roullet, Dikkie Scipio, Marianne Seyhan; CONSULTANT STRUCTURĂ: EVP Ingénierie, Paris; CONSULTANT FINANCIAR: Martin & Guiheneuf, Paris; CONSULTANT INSTALAȚII ȘI SUSTENBILITATE: Martin & Guiheneuf, Paris; CONSULTANT FAȚADE: T/E/S/S atelier d’ingénierie, Paris; CONSULTANT INSTALAȚII BUCĂTĂRII: Creacept restauration, Lezennes; ȘANTIER: URBATEC, Bussy-Saint-Georges; AMENAJARE PEISAJERĂ: TN+, Paris; Concurs: februarie – iulie 2007; Proiectare: iulie 2009 – ianuarie 2013; Construcție: octombrie 2014 – ianuarie 2019

Proiect publicat în igloo 192_Rural

cover 192

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0