fbpx

O experienţă senzorială completă într-o gelaterie din Odesa

AMENAJARE DE INTERIOR: Sivak + Partners TEXT: Anca Rotar FOTO: Yevhen Kariev

Prin inserţia de panouri metalice vălurite cu suprafeţe reflectorizante în interiorul unei clădiri istorice, proiectul amenajării acestei gelaterii din Odesa creează o juxtapunere fascinantă între trecut şi contemporaneitate, iar răceala finisajelor şi jocurile de lumini şi umbre de pe suprafeţe, sugerând transformarea materiei, reproduc în limbaj vizual experienţa savurării unei îngheţate. El este, de asemenea, ultimul proiect realizat de echipa de arhitecţi şi designeri de la Sivak + Partners înainte de începutul războiul şi a fost deschisă publicului timp de numai două săptămâni de la finalizare.

Spaţiul existent are două niveluri, cel inferior fiind ocupat în întregime de bucătărie, ceea ce, din start, i-a eliberat pe arhitecţi de constrângerile tehnice ale acestui tip de funcţiune şi le-a permis să îşi dea frâu liber creativităţii în amenajarea sălii de mese.  

 

Numele gelateriei, „ТАЮ”, înseamnă „mă topesc” în limba ucraineană, ceea ce a reprezentat punctul de plecare pentru conceptul de amenajare. Asemenea îngheţatei, arhitectura neoclasică a clădirii existente „se topeşte” şi se prelinge în jos transformându-se, într-un proces de un firesc surprinzător, într-o serie de suprafeţe non-liniare, reprezentate de curbele blânde suprafeţelor verticale metalice.  

 

Interiorul este unul unul aerisit, unde spaţiile libere joacă un rol important în percepţia ansamblului, iar amenajarea dovedeşte o grijă deosebită faţă de existent. Plafonul decorat al clădirii istorice a fost păstrat ca atare şi a devenit parte integrantă a conceptului. Deoarece ferestrele din spaţiu nu puteau fi deschise, sistemul de aerisire a fost ascuns în spatele pereţilor metalici văluriţi. Pentru podele a fost folosit microciment, deoarece este un material uşor, care nu pune presiune pe suprafeţe şi care, în plus, a permis crearea unei suprafeţe unitare, ce direcţionează atenţia vizitatorilor către pereţi şi plafon.

 

La intrare, arhitecţii au amplasat o instalaţie de lumini, menită să semnaleze prezenţa acestui spaţiu unic şi să îmbie trecătorii să îi calce pragul. Din punct de vedere cromatic, în afară de alb şi de tonurile argintii, culoarea violet joacă un rol subtil, dar crucial, în amenajare. Este culoarea pe care o capătă logo-ul gelateriei atunci când se aprinde odată cu lăsarea serii. Reflectată pe suprafeţele metalice, ea învăluie întreg spaţiul şi transformă în totalitate atmosfera din interior.

Zona toaletei, cu metal, panouri reflectorizante şi o podea într-o nuanţă vie de albastru continuă linia minimalistă şi creează iluzia unui spaţiu mai amplu decât este în realitate. Chiuveta şi obiectele sanitare au fost realizate de arhitecţi special pentru acest proiect, într-un timp record de numai câteva luni.

gelaterie_sivak_8
gelaterie_sivak_9
gelaterie_sivak_10

PROIECT: Amenajare gelaterie ТАЮ; ADRESĂ: Strada Pushkinskaia, numărul 5, Odesa, Ucraina; SUPRAFAŢA UTILĂ: 74 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Sivak + Partners; ECHIPA: Dmitry Sivak, Ivanna Gaidarzhy, Yuliia Storozheva, Angelina Stelmakh; BRANDING: Worth.agency; ILUMINAT: Vasyl Grublyak, Ivanna Gaidarzhy; FINALIZAT: 2022

 

Descoperiţi mai multe proiecte create de arhitecţi şi designeri ucraineni în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0