fbpx

O extindere spre confort. Un proiect de Lacaton & Vassal, laureații Premiului Pritzker 2021

Proiectul constă în transformarea a trei clădiri de locuințe sociale, prima fază a unui program de re­novare a ansamblului rezidențial „Cité du Grand Parc” din Bordeaux. Construit la începutul anilor ’60, acest program de locuințe urbane numără peste 4 000 de unități. Cele trei clădiri G, H și I, de 10 până la 15 etaje, reunesc 530 de apar­tamente și oferă substanța unei transformări în locuințe frumoase ale căror calități și confort au fost redefinite.

Adăugarea pe toată suprafața fațadelor a te­ra­selor-seră extinse și a balcoanelor oferă fiecărui apartament șansa de a se bucura de mai multă lumină naturală, mai multă fluiditate în utilizare și de mai multe vederi deschise înspre exterior. Din in­terior, priveliștea asupra Bordeaux-ului este panoramică și unică tocmai datorită topografiei re­lativ plate a orașului. Este o situație extraordinară a locuirii. Clădirile înalte de locuințe cu standard ridicat sunt definite ca exemple de locuințe responsabile în viitor, iar în cazul acestui proiect de extindere, clădirile G, H și I oferă aici posibilitatea de a atinge imediat aceste calități, într-un mod generos, economic și durabil.

lacaton-vassal8

Economia generală a proiectului se bazează pe alegerea păstrării și conservării clădirii existente fără intervenții importante asupra structurii, scărilor sau planșeelor.

Această abordare economică face posibilă concentrarea energiei pe extinderi generoase care reprezintă cheia îmbunătățirii durabile a calității și dimensiunii locuințelor. Prelungiri măresc spațiul de utilizare și evoluția în timp a locuinței și dau ocazia, ca într-o casă, de a trăi afară, în timp ce sunteți în interiorul locuinței. Apartamentele se deschid spre grădini mari și balcoane generoase, oferind spații exterioare plăcute, suficient de mari pentru a fi utilizate pe deplin: adâncime de 3,80 m pe fațadele sudice ale clădirilor H și I și cele două fațade ale clădirii G.

Sunt planificate și intervențiile de optimizare a interiorului și de restructurare a băilor. Grădinile de la baza clădirilor sunt îmbunătățite, accesul și utilizarea lor sunt reconsiderate. Proiectul se ocupă, de asemenea, de performanța globală a anvelopantei clădirii, de reconfigurarea circulațiilor verticale și a zonelor de acces.

lacaton-vassal2

(înainte)

lacaton-vassal1

(după)

Prin acest proiect, locuința socială, ca moștenire construită adesea criticată, demonstrează exemplar o transformare relevantă și economică care produce – de la un existent lipsit de calități și perceput negativ de comunitate – un ansamblu de locuințe generoase, plăcute și performante, ca­re reînnoiesc tipologiile, condițiile de viață, con­fortul locuirii și plăcerea utilizării.

Proiectul din Bordeaux ameliorează semnificativ imaginea locuințelor urbane.

Program: 530 de locuințe transformate și 8 locuințe noi; Amplasament: Bordeaux, Franța; Suprafețe: 44 210 mp existent + 23 500 mp extindere; (68 000 mp terase-sere incluse); Date: concurs 2011, realizare 2016; Client: Aquitanis O.P.H. Comunitatea Urbană Bordeaux (CUB); Proiectare de arhitectură: Lacaton & Vassal Architectes; Arhitecți: Anne Lacaton & Jean-Philippe Vassal, Fréderic Druot și Christophe Hutin architects; Inginerie: BATSCOP (coordonare șantier), SECOTRAP ingénierie (structură beton armat), CESMA (structuri metalice), CARDONNEL ingénierie (termice), Vincent-Pourtau (cost); Arhitect peisager: Cyrille Marlin

Proiect publicat în igloo #178 (iun-iul 2017)

igloo_178-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0