fbpx

O locuință efemeră în Kyoto

ARHITECTURĂ: NAAD TEXT: Anca Rotar FOTO: Keishiro Yamada

De o poetică simplă, aparte, proiectul Ephemeral House constă în renovarea unei case vechi de un secol pentru a servi drept locuință temporară unui tânăr beneficiar care locuiește singur. Amplasarea în centrul vechii capitale imperiale Kyoto nu poate să nu ne ducă cu gândul la filosofia wabi-sabi, care îndeamnă la admirarea frumuseții lucrurilor imperfecte și trecătoare.

Tocmai de aceea, intenția arhitecților nu a fost numai de a un genera o atmosferă proprice locuirii, ci și de a evita dihotomia trecut-prezent prin crearea unui spațiu aproape conceptual, suspendat în afara timpului, dar conștient în totalitate de curgerea acestuia.  

Același placaj din lemn a fost aplicat pe toate suprafețele existente ale spațiului de locuit, cu excepția stâlpilor de susținere și a partițiilor suspendate. Astfel, spațiul, cu podeaua, pereții și plafoanele unificate de același material, devine o peșteră intimă, un loc al solitudinii și contemplării. De asemenea, ordinea cronologică a elementelor noi și a celor existente este inversată, aspectul omogen al finisajelor creând iluzia că stâlpii și partițiile suspendate ar fi componentele adăugate mai târziu.

Plan existent
Plan intervenție

Însă, la o privire mai atentă, suprafața lemnului este aspră, nefinisată, cu imperfecțiuni, iar elementele de feronerie sunt expuse, ca și cum interiorul ar fi încă în construcție, sau pe punctul de a fi demontat. În acest mod, ansamblul, inițial apărând ca unul solid și durabil, își dezvăluie fragilitatea și relația complexă cu trecerea timpului. Astfel, proiectul subminează conceptul de locuință permanentă, asumându-și cu naturalețe și simplitate identitatea de spațiu de locuit pentru aici și acum.    

PROIECT: Ephemeral House; AMPLASAMENT: Kyoto, Japonia; SUPRAFAȚA: 60 mp; ARHITECTURĂ: NAAD; ECHIPA: Yoichiro Hayashi, Shogo Sakurai; FINALIZAT: 2014

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0