fbpx

O nouă expoziție – In and Out, Out and In – se deschide la Galeria Jecza vineri, 14 octombrie

Galeria Jecza împreuna cu Fundația Interart Triade aduce publicului un nou concept de expoziție având în centru fotografia ca mediu de exprimare artistic: „In and Out, Out and In”. Expoziția se va deschide vineri, 14 octombrie și se va putea vizita până în 18 decembrie. Publicul este invitat să ia parte vineri la vernisaj începând cu ora 19:00. 

Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește artiști cu renume internațional atât din țară, cât și din străinătate: Michele Bressan, Mircea Cantor, Dani Ghercă, Matan Mittwoch, Pusha Petrov, Joanna Piotrowska, Anca Munteanu Rimnic, Decebal Scriba, Bruno Serralongue, și subREAL.

 

Curatorul Ami Barak explică titlul expoziției „In and Out, Out and In” făcând referire la una dintre lucrările majore ale lui Lawrence Wiener care începe astfel. Declarația, așa cum este susținută de artist, face posibilă interpretarea sensului cuvintelor pentru a da o altă formă operei. În acest fel, artistul vorbește despre „preluarea controlului” asupra lucrării. Orice loc are un exterior și un interior, iar același lucru este valabil și pentru o operă de artă, mai ales în cazul unei lucrări fotografice.

 

Imaginea se află în centrul reflecției artiștilor prezenți în „In and Out, Out and In”. Expoziția își propune să combine stările duble și reversibile ale proiectelor fiecărui artist, stabilind jocuri de tensiune și oscilații între real și ficțional, colectiv și intim, exterior și interior, atât în timp, cât și în spațiu.

 

Michele Bressan (n. 1980) este un artist de origine italiană care din 1991 locuiește și lucrează la București. Lucrările sale documentează aspecte ale realității românești postcomuniste, folosind mediul fotografic ca mijloc. Artistul portretizează situații reprezentative, uneori intime, care funcționează ca un jurnal vizual subiectiv.

 

Mircea Cantor (n. 1977) este un artist de origine română care s-a considerat întotdeauna un cetățean al lumii. Opera sa fotografică pune în lumină defectele și disfuncțiile ființei umane prin prisma societății noastre contemporane. Poetică și alegorică, întreaga sa operă este caracterizată de această capacitate de a aborda subiecte dure și complexe, dar întotdeauna într-o estetică suspendată între realitate și fantezie.

 

Dani Ghercă (n. 1988) este un artist care face parte din generația emergentă de artiști vizuali români. Fotografiile sale de mari dimensiuni reflectă tranziția actuală. În peisajele urbane ale lui Ghercă, într-o perioadă în care viața se schimbă mai repede decât putem înțelege din cauza perturbărilor tehnologice, orașul nu mai este reprezentat de arhitectură sau de oameni, ci este redus la un flux nesfârșit de big-data.

 

Matan Mittwoch (n. 1982) trăiește și lucrează la Tel Aviv. El abordează dispozitive invizibile care ne permit să observăm „comportamentul” unui ecran tactil și, prin urmare, să putem controla procesul de creare a unei imagini, de la geneză până la duplicarea acesteia. Artistul se concentrează asupra eșecului aplicării restricțiilor în vremuri în care platformele tehnologice se schimbă rapid.

 

Pusha Petrov (n. 1984) trăiește și lucrează între Timișoara și Istanbul. Folosește cu înțelepciune imaginea fotografică, observând cu abilitate intimitatea oamenilor și evidențiind detaliile existenței lor cotidiene. Prin fotografierea obiectelor sau a spațiilor, ea arată simbolic contextul obișnuit al oamenilor, oferind o lectură sociologică și estetică a stilurilor de viață.

 

Joanna Piotrowska (n. 1985) trăiește și lucrează între Londra și Varșovia. Practica ei se concentrează pe structurile familiale și pe relația lor cu politica, economia, viața socială și culturală. Piotrowska arată anxietatea și tensiunea psihologică a spațiului domestic, mai degrabă ca un document al unui spectacol decât ca o imagine documentară.

 

Anca Munteanu Rimnic (n. 1974) trăiește și lucrează în Berlin (Germania), și investighează entitatea fluidă care este identitatea. Ea nu caută doar urme, ci mai degrabă dezvoltă idei noi care acumulează nelocuibilitate și stranietate. În forme și situații imediate, cotidiene, ea găsește referințe alegorice sau vizuale și le dezvoltă mai departe (Gerganga Todorova).

 

Decebal Scriba (n. 1944) locuiește în Franța în 1991 și lucrează la Fontainebleau-Avon. În anii ’70 și ’80, Decebal Scriba a devenit o figură marcantă a artei contemporane. Producțiile sale sunt considerate astăzi ca fiind reprezentative pentru avangarda românească postbelică. Grație unui corpus coerent, artistul abordează în același timp arta conceptuală și performativă, probleme de limbaj formal și textual, de reprezentare spațială sau de simbolistica gesturilor și formelor.

 

Bruno Serralongue (n. 1968) locuiește și lucrează la Paris. De la începutul anilor ‘90, a dezvoltat o operă care chestionează și dezvăluie condițiile de producție, distribuție și circulație a imaginii mediatice. Deși nu este un fotojurnalist în sensul strict al termenului – Bruno Serralongue fotografiază evenimentele curente și evenimentele majore, favorizând mișcările colective și de lungă durată.

 

Înființat în 1990, subREAL (Călin Dan și Iosif Kiraly) este cunoscut datorită atitudinilor postconceptuale, precum și pentru discursurile ironice și de autoironie. subREAL a fost primul colectiv care a introdus un mod de operare care a provocat cunoștințele privitorului. Reflecția lor istorică a explorat contextul artistic și instituțional autohton.

 

***

 

Expoziția „In and out, Out and In” este un eveniment în cadrul proiectului cultural In/Out, organizat de Fundația Interart Triade, co-organizat de Jecza Gallery și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0