fbpx

O nouă platformă culturală: mânz mic

De curând s-a lansat www.manzmic.ro, o platformă digitală dedicată culturii, diversității formelor de artă și artiștilor, clasici și contemporani, naționali și internaționali, precum și specialiștilor din diferite domenii culturale, industrii creative și artistice.

Menirea principală a proiectului este de a promova în rândul publicului său atât artiștii tineri, debutanți, și formele de artă pe care le abordează, cât și arta clasică care este, de multe ori, fie uitată, fie mai greu de digerat sau de înțeles.

Iar pentru că arta îmbracă forme atât de variate, proiectul avea nevoie de un curator care să le adune pe toate sub aceeași umbrelă, să le sorteze, să le demonteze și analizeze, iar apoi să le realcătuiască și înfățișeze într-o lumină proaspătă, apelând la un limbaj accesibil și relaxat, potrivit pentru orice categorie de vârstă din rândul publicului său. Mânzul mic s-a dovedit a fi cel mai calificat pentru această slujbă.

Ideea de a folosi un mânz pe post de curator și editorialist a răsărit dintr-o necesitate de a încuraja consumul cultural în rândul tinerilor din România, care au o apetență sporită de recepționare a mesajelor primite din partea unui personaj fictiv. Mânzul, murgul sau calul este un element regăsit într-o varietate de culturi europene și internaționale. Astfel, devine și un simbol care conectează diversitatea culturilor și a formelor de artă.

În spatele lui stă o echipă de oameni pasionați și dedicați, care își pun la lucru abilitățile și îndemânarea în domenii precum: scriere creativă, design grafic și branding, web development, scenaristică, regie și montaj, comunicare, management cultural și încă alte câteva deprinderi fără de care micul curator și editorialist nu ar fi prins viață. Identitatea vizuală a proiectului a fost construită de Eugen Erhan, designer grafic specializat in identitate de brand și creație de personaj, cu peste 17 ani de experiență.

Platforma digitală cuprinde mai multe tipuri de conținut editorial și de artă digitală clasificate astfel: Editorial (materiale semnate de mânz mic), Prieteni (materiale semnate de jurnaliști, specialiști în comunicare sau în anumite domenii culturale), Interviu (discuții cu artiști pe teme culturale sau sociale), Film (micro-documentare cu artiști pentru care arta e ceva mai mult decât o simplă formă de enertainment), Poveste (povestea mânzului, care este într-un proces continuu de derulare), Despre (informații referitoare la proiect, inițiatori, finanțator, echipă, parteneri și prieteni). Tematicile abordate sunt categorisite în funcție de domeniul cultural sau artistic, pornind de la: arhitectură, cinematografie, artă digitală, gastronomie, literatură și ajungând până la oameni, locuri, idei și comunități.

Odată cu lansarea platformei digitale, mânz mic difuzează primul micro-documentar din seria „mânz mic în vizită la…”. Filmul îi are ca protagoniști pe Alina Alexe, designer de interior și manager al brand-ului Decoraktiva, și Bean MC, muzician, solist al trupelor Subcarpați și Șuie Paparude. Mânz mic a pătruns în căminul acestora, unde au povestit despre importanța valorificării elementelor de patrimoniu cultural, a tradițiilor și meșteșugurilor locale, din prisma meseriilor celor doi artiști. Povestea întreagă poate fi citită aici http://manzmic.ro/film/in-vizita-la-alina-si-bean/, iar prima parte a filmului poate fi vizionată aici https://www.youtube.com/watch?v=Vn3AHC-mKL8.

În săptămânile următoare, mânz mic va publica întreaga serie de micro-documentare, precum și noi editoriale, articole semnate de prieteni și interviuri aici: www.manzmic.ro și în paginile de social media ale proiectului: Facebook (https://www.facebook.com/manzmic/), Instagram (https://www.instagram.com/manz_mic/), Twitter (https://twitter.com/manz_mic/) și YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCf8YkSPIlc9WIZ6YjpAJuTw/).

Proiectul este inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Prieteni și parteneri: Cărturești, Citatepedia, Festivalier, Igloo, Modernism, Zeppelin.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0