O nouă promenadă arhitecturală – pol cultural în Hala Perret

Hala Perret din comuna franceză Montataire
Hala Perret din comuna franceză Montataire

Construită în 1949, Hala Perret din comuna franceză Montataire face parte din inventarul general al patrimoniului cultural al regiunii Hautes de France şi este subiectul unui proiect de renovare, extindere şi transformare în pol cultural.

Intervenţia arhitecturală se adaptează secţiunii caracteristice a construcţiei existente de tip navă centrală cu deschideri ample şi zone laterale. Ceea ce este surprinzător în demersul arhitectural al reconsiderării unei clădiri industriale din beton armat, cu sprijin pe cadre acoperite cu ferme lenticulare, este conceptul general. Astfel, proiectul propus defineşte spaţii, eliberând corpul clădirii de materie, adăugând minimul necesar.

Dotarea nouă conţine o școală de muzică, o școală de dans, o sală de difuzare și un studio de înregistrare. Cele trei facilități profită de înălțimea navei centrale pentru a se încadra în inima structurii, desfăşurându-se liniar, de la un capăt la altul al construcţiei.

„Hala fraților Perret este mărită prin eliberarea cadrelor originale. Mişcarea în spaţiu, plimbarea în interior, așteptarea și practicarea muzicii sunt toate activități care se îmbină în acest peisaj zvelt din beton, un loc scăldat de lumină naturală” – Atelier d’Architecture Pierre Hebbelinck.

 

Într-o iteraţie de secol 21, biroul de arhitectură, nominalizat anul trecut la premiul Mies van der Rohe, reconectează arhitectural parcursul oamenilor cu construcţia, propune o adevărată promenadă arhitecturală în interiorul cadrelor de beton ale structurii existente. Finisajele interioare accentuează identitatea Perret – betonul. Toate pardoselile lasă la vedere şape sclivisite în tonuri de gri cald, proprii aşa-numitei pietre lichide, iar infradosul plăcilor turnate exprimă cofrarea, nefiind acoperite.

Compartimentările verticale sunt făcute din blocuri de beton celular autoclavizat. Când se instalează pe un ax al clădirii existente, zidăria exprimă grinzile orizontale ale structurii. Un element de tectonică ne surprinde – textura parietalelor este dată de un adevăr de alcătuire, astfel desenul blocurilor BCA este exprimat atât de conturul fizic, cât şi de o variaţie fină de culoare, rezultat al absorbţiei apei din mortar. Zidul îşi povestește pur şi simplu zidirea.

„Spațiile dintre cadrele de beton sunt total eliberate, devenind locuri de întâlnire și creaţie artistică ce extind spațiul urban în interiorul clădirii. Sălile de anvergură stau în inima halei, pentru a beneficia de dubla înălțime, pentru optimizarea acusticii și pentru a profita de iluminatul zenital. Accesul în etaj constituie o uimitoare promenadă arhitecturală în volumul generos al halei din 1949” – Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck.

 

Ambientului gri cald îi răspunde, în zona holului de intrare, căldura panourilor de lemn laminat care plachează balustrada plină a scării principale şi cursivele orizontale ale circulaţiei majore – o supantă a spaţiului generos de acces și circulaţie.

Lumina naturală pătrunde generos în spaţiile reconfigurate ale polului cultural, invitând privitorul la o nouă promenadă arhitecturală în Hala Perret.

***

Proiect: Halle Perret – Pôle culturel de Montataire / Hala Perret – Pol Cultural al Montataire; Tipul intervenției arhitecturale: reabilitare şi conversie în pol cultural; Adresa: 32 Avenue Ambroise Croizat, Montataire, Franţa; Suprafaţa construită desfăşurată: 2 800 mp; Client: Primăria Montataire; Arhitectură: Pierre Hebbelinck – Atelier d’Architecture SCRL (architecte mandataire)/ HBAAT (architecte associé); Colaboratori: Pierre Hebbelinck, Mathieu Berteloot, Heleen Hart, Jean Philippe David, Didier Brandt, Margarida Serrão, Edith Monseu, Jean-Sébastien Delvigne, Céline Schnitzler, Pierre Dossin; Structură: Verdi Ingénierie; Inginerie şi Tehnici Speciale: EGIS; Scenografie: ArtScéno; Signalectică: Spriet & Prévert; Acustică: Kahle acoustics; Economist: PHD Ingénierie; Finalizat: 2018; Proiect distins cu Premiul AMO TransEuropArchi France-Belgique 2019 şi ADC AWARDS 2019; Nominalizare EU PRIZE FOR CONTEMPORARY ARCHITECTURE / MIES VAN DER ROHE AWARD 2019

Proiect prezentat în igloo#195_Arhitectura Regională

Revista digitală integrală poate fi răsfoită AICI.

igloo_195-shop