O nouă viaţă pentru Biserica Mănăstirii Dragomirna graţie ferestrelor cu profile din oţel Jansen, furnizate de Alukönigstahl România
PROIECT RESTAURARE: Arhitectura Grafica Design
Imaginea actuală a bisericii şi a incintei Mănăstirii Dragomirna se datorează restaurării din anii 1960, sub conducerea şefului de proiect arh. Ioana Grigorescu. Intervenţiile ulterioare (schimbarea învelitorii din draniţă în tablă zincată la clădirile ce alcătuiesc incinta, din anul 1987, care a fost înlocuită ulterior, în timpul lucrărilor de restaurare şi conservare din cadrul investitiei iniţiate în 2008, cu învelitoare de cupru, celelate lucrări de revizuire, reparaţii şi modernizare a instalaţiilor şi infrastructurii ) nu au schimbat remarcabila unitate de stil şi viziune a acestei restaurări.
Tâmplăria metalică mobilă şi fixă de la ferestre, confecţionată din profile de oţel neizolate şi cu geam simplu, a fost realizată în timpul restaurării de acum mai mult de 50 de ani, intenţionând ca prin dimensiunile reduse ale acesteia să nu diminueze golul din zidărie şi să nu intre în concurenţă cu profilele decorative de piatră care îl încadrează. Efectul urmărit este realizat, însă lipsa de etanşeitate şi imposibilitatea unei izolări termice, dată de alcătuirea simplificată şi de materialul utilizat, face ca apa meteorică şi de condens să afecteze zonele de perete adiacente din interior, inclusiv pictura interioară, recent restaurată. Ferestrele s-au deformat în timp, pierzându-şi planitatea şi făcând dificilă manevrarea şi închiderea acestora.
Astfel, s-a impus înlocuirea lor cu ferestre etanşe şi izolante mai uşor de folosit. S-a propus realizarea de ferestre din profile din oţel, cu detalii şi forme adaptate şi cu geam termoizolant. În acest sens, s-au propus sisteme de tâmplărie din oţel cu profile de dimensiuni reduse, ce permit curburi cu raze foarte mici (minim 20 cm), concepute special pentru clădiri monument istoric, de tip Jansen sau echivalent. Pentru a nu diminua dimensiunea golului şi a nu fi vizibilă din exterior, tâmplăria a fost montată în spatele profilului din glafurile ce reduc golul de fereastră spre exterior. Astfel, se permite o bună etanşare, iar prezenţa tâmplăriei în interior nu afectează imaginea de ansamblu, graţie lăţimii benzii tencuite simplu din jurul ferestrei. Ca principiu general de intervenţie, trebuie avut în vedere că elementele adăugate structurilor şi componentelor medievale originale la restaurarea din anii 1960, datorită integrării perfecte şi valorii lor intrinseci, au devenit ele însele parte din monument şi au fost tratate ca atare.
Provocarea pentru Alukönigstahl, ca furnizor de soluţii de tâmplărie, a fost realizarea celor două curburi tangente, una concavă şi una convexă, care se întâlnesc în vârf. Ele sunt aparent simetrice, dar, de fapt, asimetrice, şi au necesitat luarea unui şablon pentru fiecare dintre cele 30 de ferestre. Realizarea curburii, cu raza de doar 18 mm, a fost posibilă graţie profilelor din oţel Jansen Economy 50. Deoarece incinta bisericii nu este încălzită, nu a fost nevoie ca profilele sa fie izolate termic. Pentru un plus de etanşeitate în cazul ferestrelor înalte şi înguste s-a folosit o soluţie specială, o garnitură specifică sistemului de ferestre izolate Janisol Arte. Estetica nu a fost neglijată, de aceea s-a folosit feronerie ascunsă, fără balamale vizibile, iar pentru vitrare, în loc de garnituri negre, s-a folosit soluţia de vitrare umedă, mai discretă atât din punct de vedere al mărimii, cât şi cromatic.
PROIECT RESTAURARE: Arhitectura Grafica Design; ŞEF PROIECT: arh. Constantin Gorcea; CO-AUTORI: arh. Carmen Mariana Zorin, arh. Constantin Stroescu; ŞEF PROIECT COMPLEX: AOD-EXIM (arh. Ovidiu Dorin Alexievici); RESTAURARE PIATRĂ: Duct (Iulian Olteanu), Cerecs Art (Oliviu Boldura); CONSOLIDARE STRUCTURA DE REZISTENŢĂ: Recons Inject (ing. Coloman Szalontay, ing. Daniel Alupoae); RESTAURARE PICTURĂ MURALĂ: Restaurare Pictură (arh. Moldoveanu Claudiu Longin); RESTAURARE LEMN: Gelu Ţiculeanu; SUPRAFEŢE PIETONALE: ing. Iustin Ursachi; INSTALAŢII ELECTRICE: Loial Impex (ing. Florin Bodnari, ing. Marian Dragomir); RELEVEE: Laser Scanning & Survey Engineering (ing. Marian Rădoi); FINALIZAT: 2022