O peşteră urbană. Casa T, Yoyogi-Uehara, Tokyo

Greu de crezut că o zonă activă din cadrul uneia dintre cele mai populate metropole ale planetei poate găzdui o locuinţă introvertită, care funcţionează ca un sistem de sine stătător, însă acesta este cazul Casei T din Tokyo, situată în Yoyogi, în partea de nord a renumitului cartier Shibuya şi în apropiere de o staţie de metrou intens circulată. Inspirându-se din formele şi ritmurile naturii, atât de importante în cultura niponă, casa devine o peşteră urbană, cu propriul său microclimat.  

Beneficiarii sunt chiar fondatorii biroului Suppose Design, Makoto Tanijiri, care a fost şi arhitectul principal al proiectului, şi Ai Yoshida. Locuinţa lor ia forma unei structuri formate din mai multe volume opace de beton, suprapuse către stradă, în timp ce, spre partea din spate a lotului, limitele dintre interior şi exterior se estompează, şi spaţiul de zi se deschide treptat către terasa ascunsă. Astfel, casa protejează intimitatea beneficiarilor şi, în acelaşi timp, răspunde nevoii de conexiune cu natura.

La exterior, jocul de volume generează un mic garaj. De aici, accesul are loc direct în zona de zi pe dublă înălţime, concepută ca un open space format din zonă de lounge cu şemineu, bucătărie şi dining. Înălţimea generoasă a permis introducerea unei supante, unde a fost amenajată zona de noapte amenajată, ce apare ca o „cutie” placată cu lemn. Aceasta conţine dormitorul matrimonial, , deservit de un dressing walk-in şi de o baie cu gresie neagră.

suppose_design_yoyogi_uehara_7

Iluminatul este dozat cu o deosebită atenţie, constituindu-se într-un traseu ce porneşte din „inima” locuinţei şi are drept destinaţie zona cu vegetaţie de afară. Trecerea de la atmosfera clarobscură din lounge către luminoasa zonă de bucătărie şi dining, ce poate fi deschisă în totalitate spre terasă, este, astfel, una lină, graduală.

Casa are propriul său sistem de încălzire şi răcire, care creează un veritabil microclimat interior. Pe timp de vară, spaţiul este răcorit cu ajutorul apei reci care circulă prin ţevile atent camuflate din plafon. Iarna, apa încălzită este lăsată să curgă printr-o instalaţie amplasată sub podea şi, în combinaţie cu şemineul, asigură o atmosferă interioară plăcută chiar şi la temperaturi exterioare foarte scăzute.

Astfel, locuinţa funcţionează ca o peşteră artificială şi reprezintă rezultatul unei abordări noi şi surprinzătoare a ideii de echilibru dintre contemporaneitate şi o tradiţie îndelungată, ce are la bază respectul faţă de natură şi traiul în armonie cu aceasta.

PROIECT: Casa T; AMPLASAMENT: Yoyogi-Uehara, Tokyo, Japonia; SUPRAFAŢA TOTALĂ: 285 mp; ARHITECTURĂ: Suppose Design Office; ECHIPA: Makoto Tanijiri, Akihiro Hamatani; FINALIZAT: 2020