O plimbare între admirație și tristețe

harta-bd-ghe-duca-imobile-din-text-1024x576

Unul dintre cele mai importante noduri de circulație din oraș este Piața Gării de Nord. Mulți oameni tranzitează zona, unii locuiesc în imediata ei vecinătate, iar pentru nou-veniții în Capitală, este de multe ori primul contact pe care îl au cu Bucureștiul. Este o zonă agitată, pestriță, cu accente decadente. Pentru un ochi grăbit, poate că nu trezește un mare interes. Cu toate acestea, când ridicăm ochii din griul drumului, observăm multe elemente artistice și arhitecturale specifice modernismului și stilului Art Deco.

Prima oprire în parcursul propus este chiar Gara de Nord. Ea își poartă cu mândrie componentele Art Deco: tavanul casetat cu elemente zigurate, în trepte, în intrarea principală; intrarea cu fronton din bd. Dinicu Golescu; decorațiunile exterioare (de colț/ cornișă/ basorelief) sub forma roții cu aripi masive stilizate; simbolul grafic CFR, ce reia în limbaj bidimensional același motiv și pe care îl găsim integrat artistic chiar și în împrejmuirea spațiului.

1-gara-de-nord-3-1024x575

Continuăm cu imobilele care flanchează bulevardul Gheorghe Duca. Acesta unește virtual Gara de Nord cu Piața Victoriei și, după părerea mea, este cea mai frumoasă intrare/ ieșire către gară. Pe colț cu calea Griviței, într-o stare de adâncă decrepitudine, este hotelul Dunărea. Fațada sa cu axa centrală (și de simetrie) dominantă, înaltă și ritmată vertical, este preluată în oglindă de alte două clădiri: imobilul următor (la numărul 2) și cealaltă clădire de colț (la numărul 1), profund modernistă, cu aripile laterale cu ferestre dezvoltate în benzi orizontale. Cele mai frumoase elemente Art Deco ale hotelului Dunărea sunt situate la nivel pietonal: porțile de acces și marchiza colorată. Ele vorbesc despre Charleston, exuberanță, paiete, viață de noapte, vacanțe lipsite de griji, iar exotismul care te așteaptă în spatele acelor uși vorbește despre acel joie de vivre specific Art Deco-ului.

Citește continuarea articolului pe artdecobucharest.ro.

***

Text de Livia Nica Rus, premiat în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, organizat de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură în noiembrie 2018.