O porţie de minimalism industrial pentru cei pe fugă. Zuppa Take Away, Madrid, Spania

Biroul spaniol Plantea Estudio s-a ocupat de reabilitarea unui spaţiu comercial cu suprafaţa de 127 mp, amplasat la parterul unei clădiri de pe Calle Atocha, una dintre principalele artere din Madrid. Urban şi abstract, el găzduieşte un nou concept de street food, pe bază de supe homemade în regim take away, dar şi cu câteva locuri prevăzute pentru cei care prefer să rămână în interior.

Vechea funcţiune a spaţiului, de restaurant cu specific indian, a implicat şi o transformare substanţială a aspectului faţadei. Prin urmare, într-o primă fază, arhitecţii s-au ocupat de restaurarea materialelor şi dimensiunilor iniţiale ale acesteia. O bună comunicare cu strada a fost stabilită prin introducerea unor uşi pivotante făcute pe comandă din cadre de fier lăcuit, placaje de lemn, sticlă şi mânere din marmură.

Interiorul are un caracter fluid, cu finisaje în tonuri deschise şi calde, dar cu o materialitate puternică. Microcimentul, placajele de lemn şi plăcile aglomerate sunt materialele ce intră în componenţa pereţilor, podelelor şi plafoanelor. Lumina din exterior unifică diferitele texturi în aşa fel încât limitele dintre ele par să dispară, iar spaţiul este lărgit la maximum.

/Volumes/homes/PLANTEA/PLANTEA_proyectos/097_Atocha 47/2_cad/2.2_diseño/097_190603.dwg
/Volumes/homes/PLANTEA/PLANTEA_proyectos/097_Atocha 47/2_cad/2.2_diseño/097_190603.dwg

Cele mai multe dintre piesele de mobilier şi corpurile de iluminat au fost create special pentru acest proiect. O masă comună de dimensiuni mari, cu trei picioare din stejar masiv şi un blat acoperit cu tablă de oţel şlefuit, ocupă partea centrală a spaţiului de şedere şi direcţionează circulaţia dintre cele două uşi. De o parte şi de alta a acesteia, şi în apropierea uşilor, sunt amplasate bănci fixe, mese cu blat din fier lăcuit şi mai multe scaune din stejar masiv. În partea din spate a spaţiului, pe care îl închide vizual, se situează tejgheaua cu blat din marmură, element regăsit şi în cadrul meselor amplasate în imediata ei vecinătate.

Corpurile de iluminat – lămpi suspendate de dimensiuni mici, spoturi şi o delicată lampă liniară deasupra mesei comune – punctează locurile de socializare, în acelaşi timp separându-le în mod discret.

PROIECT: Plantea Estudio, arh. Luis Gil, arh. Lorenzo Gil; FINALIZAT: 2019