O prezență subtilă în peisajul prahovean. Casa CC
ARHITECTURĂ: Albu Birou de Arhitectură TEXT: Anca Rotar FOTO: Andrei Mărgulescu
Concepută pentru o familie care a dorit să se retragă din aglomerația orașului, casa ocupă un teren alungit dintr-un sat din județul Prahova. Simplitatea volumetriei și respectul față de vecinătăți fac din noua construcție o prezență discretă în peisajul subcarpatic, dinamizată de ritmul stâlpilor supli de lemn ai porticului – ca o trimitere la pădurile vechi de stejar ce înconjoară locul.
Dezvoltată în adâncimea parcelei, locuința are ieșire la strada principală a satului, proprietatea fiind delimitată, pe latura opusă, de pădurea din jurul pârîului Mislea. Caracterul vizibil mai retras în raport cu construcțiile învecinate asigură intimitatea interiorului și este contrabalansat prin preluarea – în variantă epurată – a formelor arhitecturii locale și a cromaticii neutre.
Accesul în casă se face prin parcurgerea spațiului intermediar al porticului înalt ce marchează terasa longitudinală și accentuează caracterul de înveliș protector, de „carapace” în jurul locuirii pe care casa o oferă ocupanților săi. Ducând și mai departe ideea straturilor suplimentare de protecție și a accesului gradual, intrarea principală este marcată de o „cutie” de sticlă.
În același timp, înălțimea porticului reprezintă un mod subtil de a anunța caracterul amplu al principalului spațiu al casei, cel de living, dezvoltat, de asemenea, pe dublă înălțime. Organizarea interiorului este una clară, traseele locuirii fiind ușor de discernat din fiecare parte a casei. O scară simplă conduce către etajul ce conține atât zona de noapte, cât și pe cea de lucru/hobby, conectate – dar și separate – de o pasarelă metalică. Toate aceste spații comunică în permanență cu natura din exterior prin deschiderile generoase, cu ancadramente din lemn.
PROIECT: Casa CC; AMPLASAMENT: Cocărăștii-Misli, jud. Prahova, România; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1.774 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 156 mp; ARHITECTURĂ: Albu Birou de Arhitectură, arh. Pavel Albu; STRUCTURA: Digo Constructii Civile Srl, ing. Ionuț Fălcescu; INSTALAȚII: PFA Dinu Radu Constantin; FINALIZAT: 2022