fbpx

O uriașă linie curbă. Noul Muzeu de Etnografie din Budapesta

ARHITECTURĂ: Napur Architect Ltd.TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Palkó György

Anul acesta, la sfârșitul lui mai, a fost inaugurată la Budapesta o clădire-eveniment: Muzeul de Etnografie, componentă a unuia dintre cele mai ample și mai ambițioase programe actuale de dezvoltare și reînnoire cultural-urbană din Europa, Liget Budapest Project. Clădirea, proiectată de studioul maghiar Napur Architect în urma câștigării unei competiții la care au participat birouri prestigioase din întreaga lume, se deschide într-un moment semnificativ atât pentru proiectarea arhitecturală a muzeelor – o direcție ce a luat avânt în ultimele decenii –, cât și pentru discursul curatorial contemporan și tema decolonizării, cu atât mai sensibilă în cazul muzeelor de etnografie, etnologie și antropologie din Occident.

Noul muzeu se reîntoarce de fapt la locul care a găzduit pentru prima oară expunerea colecției sale, cu prilejul Expoziției Milenare din 1896. E vorba de locul pe care acum se întinde Parcul Central, în imediata vecinătate a unei impresionante săli de concerte realizate de Sou Fujimoto și inaugurate la începutul lui 2022 – semn că zona a devenit deja un punct de intensitate pentru viața cultural-artistică a orașului.

2 - NEP-Final-0519-93

Clădirea se impune, înainte de toate, prin simplitate și suplețe geometrică: un plan curbat, desfășurat pe mai mult de 7 000 mp, recreează și leagă versanții a două dealuri îngemănate, funcționând atât ca acoperiș, cât și ca peisaj în sine, grădină publică și pasaj de trecere către parc. Structura muzeului e subterană în proporție de șaizeci la sută, ceea ce, datorită absenței luminii naturale, înlesnește implementarea condițiilor optime de conservare a colecțiilor. Secțiunile transparente de pe acoperiș oferă însă, din loc în loc, vedere către interior, în timp ce „coama dealurilor” asigură o perspectivă generoasă asupra orașului.

3 - NEP-tavasz-dron-19

Celălalt element distinctiv și spectaculos al construcției îl reprezintă cortina de sticlă de pe fațadele celor două aripi înălțate ale clădirii, care e traversată de o rețea complexă de metal, constând din aproape o jumătate de milion de pixeli ce reinterpretează motive etnografice maghiare, dar și din spații îndepărtate, prezente în colecția muzeului. Soluția propusă se justifică atât în plan estetic, cât și în logica sustenabilității, protejând suprafața vitrată și contribuind astfel la eficiența energetică a ansamblului. De altfel, întregul design se bazează pe o serie de soluții inginerești speciale, dintre care amintim structurile post-tensionate de susținere a celor două aripi, tehnologie aplicată mai ales în construcția podurilor și foarte rar în proiectarea clădirilor.

Colecția muzeului cuprinde aproximativ 250 000 de artefacte valoroase din Bazinul Carpaților și din toate colțurile lumii și, asemenea majorității muzeelor și colecțiilor existente, nu a beneficiat niciodată de un spațiu gândit anume pentru păstrarea și valorificarea ei. Noua clădire răspunde așadar și la interior, în mod creativ, dinamic și intuitiv, cerințelor muzeale contemporane, precum și nevoilor și dorințelor vizitatorilor de azi, pentru care mersul la muzeu trebuie să fie o experiență vie și incitantă

PROIECT: Noul Muzeu de Etnografie; AMPLASAMENT: Budapesta, Ungaria; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 33 000 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 100 000 mp; ARHITECTURĂ: Napur Architect Ltd.; ARHITECT PRINCIPAL: Marcel Ferencz; ECHIPA: György Détári, Filó Gergely, Holyba Pál, Nyul Dávid, Grócz Csaba, Mészáros Mónika; DESIGN INTERIOR: Czakó Építész Ltd.; STRUCTURĂ: Exon 2000 Ltd., Szántó László; Inginer constructor: HVarC Ltd., Lucz Attila; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Garten Studio Ltd.; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0