fbpx

O vară de neuitat cu Eforie Colorat. Grădina de vară din Eforie Sud va fi deschisă timp de 3 luni

Ce vă vine în minte când vă gândiți la grădinile de vară de pe litoral? Amintiri din alte vremuri, nostalgie, clădirile acelea abandonate pe lângă care treceți în drum spre plajă? Vara lui 2021 vine cu o surpriză – zi de zi, între 14 iunie și 12 septembrie, grădina de vară din Eforie Sud vă așteaptă cu filme, expoziții, ateliere creative și educative, concerte și multe altele.

Din 2018, grădina de vară Cinemascop din Eforie Sud și-a redeschis porțile pentru vizitatorii dornici să aibă parte de o activitate culturală în timpul vacanței de la mare. Atunci a apărut festivalul Cinemascop, a cărui fondare a dus la revitalizarea grădinii de vară, căzută într-o stare de paragină. După 3 ediții și îmbunătățiri mici și mari aduse spațiului, grădina revine la scopul ei inițial – acela de a fi deschisă publicului pe toată perioada estivală.

Așa a apărut proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, împreună cu Centrul Ceh București, Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm, ce au formulat un program cultural complex, care oferă localnicilor și turiștilor de pe litoral un nou mod de a-și petrecere după-amiezile și de a descoperi orașul. Kaufland România s-a alăturat inițiativei, ca sponsor principal.

Cinemascop, ediţia a 3-a. FOTO: Diana Păun

Cinemascop, ediţia a 3-a. FOTO: Diana Păun

Fiecare săptămână a verii ce urmează va aduce în prim plan filme de scurt și lung metraj, proiectate în colaborare cu institute culturale europene și festivaluri de film internaționale. Organizatorii au pregătit filme scurte din cadrul Festivalului Short Film Breaks (14 – 15 iunie și 30 august – 12 septembrie), o colaborare cu cel mai mare festival de film din România, TIFF (26 – 31 iulie), animații de la Anim’est (23-24 iulie), filme europene din partea EUNIC România, iar serile de miercuri le-au dedicat producţiilor naţionale, oferite de Caravana Filmului Românesc. Proiecțiile din zilele de luni, marți și miercuri sunt gratuite. RADEF RomâniaFilm continuă programul cinematografic în restul zilelor săptămânii, cu filme românești și internaționale, pentru care biletele vor fi disponibile prin platforma Eventbook și în locație.

Vizitatorii se vor putea bucura şi de expoziții de fotografie și de artă, ateliere creative, o bibliotecă pop-up, o zonă de realitate virtuală, concerte și alte evenimente artistice și culturale, desfăşurate pe tot parcursul verii. În plus, vor fi organizate și tururi ghidate prin Eforie Sud, menite să ofere participanților o imagine de ansamblu asupra arhitecturii și istoriei locale.

„Proiectul Eforie Colorat a apărut din necesitatea de a oferi o alternativă culturală de a petrece timpul liber pe litoral. Totodată, el atrage atenția asupra spațiilor culturale abandonate de pe țărmul Mării Negre și, în același timp, țintește către a fi un exemplu de bună practică și un model de urmat. Eforie Colorat nu se rezumă doar la redeschiderea unei grădini de vară, ci pune în prim plan oportunitatea dezvoltării comunităților și a turismului local, atragerea de noi categorii de public și, nu în ultimul rând, aducerea publicului larg mai aproape de scena artistică contemporană”, spune Emil Cristian Ghiță, unul dintre fondatorii proiectului.

Grădina de vară va fi deschisă zilnic, între 14 iunie – 12 septembrie 2021, începând cu ora 18:00, iar programul va fi publicat săptămânal, pe pagina de Facebook, Instagram și pe site-ul Eforie Colorat. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0