fbpx

O vizită ca o incursiune istorică: The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection

Există în istoria arhitectonică a oricărui oraș evenimente emblematice și momente de grație. În 2021 un asemenea eveniment l-a constituit inaugurarea hotelului The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection. Se marchează astfel reintroducerea în circuitul urban a unuia dintre monumentele istorice valoroase ale Bucureștiului, palatul băncii Marmorosch-Blank, grație unui amplu proiect CUMULUS Architecture coordonat de arh. Adrian Soare.

Sunt hoteluri în care nu te simți niciodată numai în trecere grație unui cumul de factori care te fac parte dintr-o anumită poveste. Mai mult decât atât, te integrează într-o experiență specială, care se construiește cu fiecare interacțiune. Un astfel de hotel s-a deschis sub semnul unei experiențe deosebite în inima Bucureștiului, într-un epicentru istoric care vibrează mai bine de niște ani încoace. Este vorba despre The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection, a cărui inaugurare reprezintă mai mult decât apariția unui hotel de cinci stele în centrul Capitalei.

Înseamnă, în primul rând, a reda orașului și locuitorilor săi bucuria și splendoarea unui fragment istoric prin resuscitarea clădirii băncii Marmorosch-Blank clasată ca Monument istoric Clasa A. Înseamnă, apoi, un proiect amplu care s-a desfășurat pe o durată de mai bine de trei ani și care, în afară de o investiție considerabilă, a implicat o orchestrare simfonică din partea CUMULUS Architecture. Simfonică, deoarece nu îmi pot imagina desfășurarea unui proiect de o asemenea complexitate decât ca pe asidua pregătire a unui concert în care arh. Adrian Soare a coordonat o „orchestră” alcătuită din specialiști români și internaționali din cele mai diverse domenii.

The_Marmorosch_7

Dar pentru a înțelege mai bine drumul parcurs de la conversia funcțiunii financiar-bancare în hotel și amplele lucrări de consolidare, reconversie funcțională, restaurare și renovare a părților cu valoare istorică, să ne întoarcem în timp. În 1912, începea la București povestea construirii (în mai multe etape) și a funcționării uneia dintre primele Bănci de Investiții române, Marmorosch-Blank, legată atât de fondatorii și proprietarii acesteia, Jacob Marmorosch și Mauriciu Blank, cât și, din perspectivă arhitectonică și artistică, de arhitectul Petre Antonescu, inginerul Anghel Saligny și pictorița Cecilia Cuțescu-Storck. Sub asemenea auspicii, clădirea a fost conturată în spirit eclectic, stilului neromânesc alăturându-i-se pe fațadă elemente de ordin renascentist, bizantin, detalii gotice și cornișe specifice arhitecturii moldovenești și valahe.

Cât despre interior, aici s-au reunit elemente și obiecte decorative Art Deco și Art Nouveau cu materiale prețioase, precum marmura de Rușchița, și fresce monumentale, cum este cea din lobby, ori cele de inspirație botanică, prezente pe culoarul unde se aflau odinioară birourile angajaților băncii – opere ale Ceciliei Cuțescu-Storck. Valoarea deosebită a materialelor utilizate și meșteșugul punerii lor în operă a reprezentat o bază solidă și prețioasă a procesului contemporan de restaurare.

The_Marmorosch_8

Revenind în prezent, reala provocare a proiectului a constituit-o complexitatea intervenției, ce a presupus siguranța structurală, securitatea la incendiu și rigorile brandului Marriott. Prin toate acestea s-a navigat grație colaborării strânse între zecile de echipe de specialiști implicate și softului de proiectare utilizat. Astfel, după cum ne-a mărturisit echipa: „ne-a ajutat foarte mult faptul că am folosit un releveu 3D foarte detaliat, care a putut fi introdus în softul de proiectare utilizat și astfel numărul de erori s-a redus considerabil, iar clădirea a putut fi gestionată mai ușor. Toate elementele structurale, arhitecturale, precum și toate instalațiile au fost modelate 3D, iar interacțiunea dintre ele a putut fi urmărită în timp real.”

Cea mai semnificativă intervenție vizibilă la exterior a fost demolarea inserției de pe strada Eugeniu Carada (1995, arh. Tiberiu Boitan) și integrarea calcanului dinspre BCR. „Refacerea fațadelor secundare a generat și soluția de consolidare structurală a clădirii, noile fațade secundare fiind realizate din diafragme de beton care au fost conectate de planșeele existente.” Noul corp dinspre strada Carada se prezintă acum cu o fațadă aliniată stilistic și compozițional celei istorice, propunând imaginea unei gravuri realizate din calcar de Vratza.

The_Marmorosch_9

„Marmorosch-Blank este banca istorică care a susținut dezvoltarea României moderne, sediul său central fiind o clădire monument de o valoare stilistică unică pentru București. Proiectul de conversie și restaurare în The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection este despre a readuce în circuitul public o moștenire istorică de care putem fi mândri, de a reda orașului o clădire abandonată și de a recrea un punct de referință pe harta noastră afectivă.” arh. Adrian Soare, Senior Managing Partner CUMULUS

De asemenea, noul corp și „inserțiile circulațiilor verticale (scări și lifturi)” și-au adus contribuția la consolidarea structurală, evitând afectarea fațadei monumentale dinspre strada Doamnei și a elementelor decorative.

Vorbeam la începutul acestui text-invitație la descoperire și delectare arhitecturală și estetică despre interacțiunea cu anumite spații sub auspiciile unei experiențe. Exact asta se întâmplă din momentul în care se pătrunde în lobby-ul hotelului Marmorosch. Toate zonele cu valoare istorică au fost atent și inspirat restaurate în funcție de necesitățile punctuale și utilizând tehnicile specifice fiecărui material în parte: piatră, lemn, pictură, vitralii, metal.

Fostul hol public al băncii devine punctul de pătrundere spectaculoasă în experiența Marmorosch de a cărui amenajare de interior s-a ocupat echipa YES Design. După recepția în care e imposibil să nu te oprești admirativ în fața scării monumentale care urcă spre fresca bucolică a Ceciliei Cuțescu-Storck, urmează explorarea atriumului cu zone de bar, lounge și specialty coffee. Restaurantul, sălile de conferințe (care poartă numele și amprente stilistice ale celorlalte orașe în care mai avea sedii banca Marmorosch-Blank, Istanbul, Paris etc.) și ballroom-ul completează tabloul celui dintâi nivel. Coborând, două opriri importante – cocktail barul The Vault, amenajat în fostul seif public al băncii, cu casetele de valori păstrate intacte și cu o zveltă apariție Art Deco și SPA-ul cu piscină.

The_Marmorosch_10

La The Marmorosch există 217 camere, în care s-au conturat 45 de tipologii diferite, de la cele cu iz contemporan aflate în noul corp de clădire, la cele 7 camere istorice din aripa fostelor birouri ale angajaților și până la impozantul apartament prezidențial care și-a găsit loc în fostul birou al directorului băncii. Și pentru că nicio lucrare de asemenea anvergură nu este lipsită de surprize, au fost făcute și descoperiri arheologice: „structuri de zid și materiale arheologice (pipa, fragmente de ulcioare, vase și oale cu toartă) caracteristice secolului al XIX-lea”.

Hotel-experiență, Marmorosch Bucharest este, cum spuneam, o invitație adresată nu numai călătorilor, ci și bucureștenilor, de a respira o vreme într-o splendidă clădire istorică salvată și redată orașului.

The_Marmorosch_11

PROIECT: Hotel 5* THE Marmorosch Hotel by Autograph Collection; AMPLASAMENT: Str. Doamnei nr. 2, București; REGIM DE ÎNĂLȚIME: 2S+P+5E; SUPRAFAȚA TERENULUI: 4 000 MP; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ CUT: 16 500 MP; CLIENT ȘI DEZVOLTATOR: Apex Alliance; PROIECT DE ARHITECTURĂ: CUMULUS Architecture; AUTOR PRINCIPAL: arh. Adrian Soare; CO-AUTORI: arh. Cristina Popescu, arh. Andrei Cumpănășoiu; ȘEF PROIECT SPECIALITATE, ARHITECT ATESTAT MC RESTAURARE: arh. Cătălina Preda; MANAGER CONTRACT: arh. Ivona Amariței; ECHIPA DE PROIECTARE: arh. Anca Ionescu, arh. Anca Bendescu, arh. Andrei Tintari, arh. George Nițoiu, arh. Ioana Aron, arh. Cosmin Anghelache; COLABORATORI: Interior Design: YES ARCHITECTURE & DESIGN (Lituania); Proiecte Restaurare Componente Artistice: DANART RESTAURARI, Ioan Darida; Consultant Monumente: COOPERATIVA DE ARHITECTURĂ, Mihai Butucaru; Structură: POPP & ASOCIAȚII, Mădălin Coman, Nelu Badea, Vlad Dinu, CROSS PROJECT Mihnea Horia, SOLIDIS Dragoș Zamfiroiu, ATI DESIGN Tiberius Agapi; Instalații: MC GENERAL CONSTRUCT, Marian Cernovschi, Petrică Iancu, RADICAL INSTAL Daniel Dogaru, MHT Alexandru Soca; Project Management: OPTIM PM, Adrian Rusu, Florin Năstase, Irina Vlad; Constructori: DUCT (Restaurare Fațadă și interioare), SOMET CONSTRUCT (Structură), APOLODOR (Demolări), CREATIVE MAKER (Finisaje interioare), MHT (Instalații electrice), RADICAL INSTAL (Instalații HVAC și Sanitare), PYRALIS (Sprinklere), DEKA PROF (Fațade și tâmplării), MC GRANT (Zidării și fațade) ROM GHEVES (Fațadă piatră), ACOPERO (Învelitoare), RESURSE ECO MOLDOVA (Tâmplării lemn), OVO DESIGN (Mobilier), KONE (Lifturi), MP (Lift sticlă), ALPHA SPA (Piscină); Audit energetic: NRGTIC; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City

igloo_204-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0