fbpx

Observation House, Bulgaria

Text: Manuela Zipişi
Foto: Assen Emilov

Casa proiectată de bulgarii de la I/O architects pe dealul unui sat se converteşte într-un bastion modern, cu dublă valenţă – de observare deschisă a spaţiului înconjurător, dar şi de închidere protectoare. Intimitatea este materializată prin utilizarea din abundenţă  a lemnului care apare în ipostaze diferite, însă apropiate cromatic, reuşind să se alăture armonios sticlei, betonului şi pietrei folosite în construcţie.

Medovina-9379

Situată pe un deal dintr-un sat aflat într-o zonă agricolă din nord-estul Bulgariei, casa plăsmuită de echipa de la I/O architects oferă o privelişte panoramică, convertindu-se într-un adevărat punct observaţional. Această trăsătură este subliniată prin intermediul unui volum cu aspect de bastion pe care a fost ridicat spaţiul locuirii. O mică pajişte înconjoară casa, care este „apărată” de un gard din plasă umplut cu pietre. Ceea ce nu împiedică privirea să aibă o deschidere de 360 de grade către peisajul înconjurător şi către sat. Senzaţia de închidere opacă este contrabalan­sată de deschiderea oferită de silueta casei care lasă senzaţia unui pavilion de sticlă peste care se aşază, protector, un acoperiş cu boruri largi. Acesta este conectat într-o manieră geometrică cu baza pe care este ridicat volumul, adăugând complexitate spaţiului interior. De asemenea, streaşina supradimensionată asigură legătura volumetriei superioare cu pajiştea înconjurătoare. Combinaţia dintre proporţii şi materialitatea bazei solide a construcţiei dau casei un aer de obiect de infrastructură care marchează capătul satului, întărindu-i valoarea simbolică de bastion observaţional.

Medovina-9311
Sticlei şi pietrei li se alătură un alt material esenţial în definirea casei – lemnul, care nu face decât să accentue­­ze relaţia spaţiului construit cu natura în mijlocul căreia a apărut. Platformei lemnoase pe care se aşază volumul vitrat îi corespun­de, în interior, podeaua din lemn. Nuanţa caldă a acestuia este reluată şi folosită în plafon, scări, la mobilierul de bucătărie sau la baie. Alegerea placării cu lemn provenit de la specii locale de copaci îmblânzeşte „bastionul”, conturând un interior intim şi călduros. Lemnul este utilizat în combinaţii armonioase cu betonul şi sticla pentru a defini interiorul, insinuându-se peste tot: în dormitorul principal cu vedere către piscină, în living, în camerele de oaspeţi.

Medovina-9153

 

În plus, o scară din lemn face legătura între spaţiul open al livingului şi nivelul subteran, unde a fost amenajat, printre altele, un garaj. Puterea de sugestie a lemnului este atât de consistentă încât minimalismul amenajării interioare pare firesc. Obiectele prezente – canapea, măsuţe, scaune, paturi, covoare de dimensiuni reduse – constituie un strict necesar care nu ştirbeşte cu nimic ritmul larg în care casa respiră. Apariţie inedită într-un context rural, casa-străjer oferă, prin structură şi materi­ali­zare, un dublu avantaj beneficiarilor: transpa­renţă în legătura cu restul lumii, dar şi protecţia şi intimitatea necesare.

Medovina-9093

Medovina-8831

Medovina-9407

Medovina-9385Medovina-9055

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0