fbpx

Ocolul Pământului în opt hoteluri

Revista igloo habitat & arhitectură începe noul an cu o călătorie în jurul lumii prin intermediul a opt hoteluri inedite care – de la Londra până în Shanghai, Ierusalim şi apoi din nou în Europa, la Milano – promit mult mai mult decât un adăpost temporar, oferindu-le vizitatorilor experienţe estetice unice (si nu numai). Vă prezentăm exemple remarcabile de reconversie precum Town Hall din Londra sau Waterhouse din Shanghai, dar şI proiecte noi, cu personalitate, cum ar fi Pantone Hotel din Bruxelles sau ingeniosul Tree Hotel din Harads, Suedia.

Înainte de a vă face planurile de călătorie pentru 2011, vă invităm să parcurgeţi şi câteva proiecte notabile de pe scena arhitecturii locale. În igloo februarie puteţi citi despre o clădire de apartamente semnată de biroul ADN BA, cu o structura a locuirii in armonie cu caracteristicile zonei, dar si despre un proiect de locuinţă individuală realizat de Sorin si Raluca Puran. Rubrica dedicată patrimoniului vă prezintă un muzeu-în-muzeu, rezultat al restaurării şi conversiei unei case din Braşov, atestată documentar pentru prima dată în secolul XVI.

Ocolul Pământului în opt hoteluri

Din sumar:

În ritmul locului

Ansamblul Măicăneşti se înscrie în linia dialogului inspirat, contemporan, cu situl, el constituind o (re)intrepretare pe verticală şi într-un singur volum a vieţii la curte. Cele şapte apartamente ale imobilului sunt diferite, arhitectura adaptându-se pe de o parte vecinătăţilor – calcane, străzi, curtea din spate, iar pe de altă parte obiectivului de a oferi fiecărui locuitor un contact direct cu exteriorul. În consecinţă, toate locuinţele deţin spaţii care comunică pe mai multe niveluri şi vitraje mari către străzile şi curţile adiacente.

Lurie Garden, Chicago. Urbs in Horto

Dată în folosinţă în 2004, Lurie Garden e considerată cel mai mare acoperiş verde din lume. De dimensiunea a trei terenuri de fotbal, întreaga grădină a fost instalată deasupra parcării destinate vizitatorilor lacului Michigan şi zonei centrale. Pentru a-i face greutatea suportabilă, relieful terenului e modelat din geospumă (blocuri de polistiren expandat sau extrudat) şi îmbrăcat într-un strat relativ subţire de pământ. În secţiune verticală, situl îşi deapănă povestea, tipică pentru evoluţia oraşului: de la teren mlăştinos, la depou feroviar industrial, la garaj auto şi înapoi la peisaj, într-o renaştere simbolică.

Shanghai. Waterhouse

Waterhouse este un exemplu-experiment de recuperare a unei structuri existente: o banală clădire cu trei etaje din anii ’30, ce a servit drept sediu al armatei japoneze, a fost transformată într-un îndrăzneţ boutique-hotel cu 19 camere, în care noul şi vechiul formează un întreg, detaşându-se totodată cu pregnanţă unul de altul. Forma iniţială din beton a clădirii a fost recuperată şi întărită, dar i s-a mai adăugat un nivel realizat din oţel Cor-Ten, făcând trimitere la trecutul industrial al docurilor de pe râul Huangpu. Spaţiile interioare cu pereţi din beton şi multiple decupaje pun în evidenţă calităţile sculpturale ale mobilierului şi întreţin dialogul care se stabileşte între privat şi public.

comandă revista igloo feb 2011

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0