Oglindire urbană. Pavilion amplasat într-un parc din Chile

O experiență inedită îi așteaptă pe locuitorii capitalei chiliene, Santiago, în plimbările lor prin Parcul Araucano. Aici, colaborarea dintre arhitecții Guillermo Hevia García și Nicolás Urzúa, s-a concretizat într-un pavilion destinat timpului liber și diverselor evenimente culturale, dar, mai ales, unei neobișnuite interacțiuni-oglindiri a domeniilor public-mediu înconjurător.

yap_fin_hevurz_104

Materializarea acestei experiențe constă în trei panouri bidimensionale din aluminiu oglindit care sunt fixate în sol și texturate cu ajutorul unei abundențe de concavități și convexități care le permit să se autosusțină și să stea pe același nivel, având dimensiuni de 3,2 m înălțime și 25 mm grosime.

yap_fin_air_hevurz_15

Experiența pavilionului trebuie percepută în strânsă legătură cu peisajul parcului: movile netede acoperite de iarbă, vegetație, nenumărate flori sălbatice și un mic pârâu. Tot acest cadru și oamenii care se mișcă prin el se oglindesc într-un mod straniu, multiplicat și deformat în cutele oglinzilor concave și convexe menite să anuleze senzația de limită și să ducă experiența aproape de universul iluziei, mai mult în sfera irealului decât în cea a realului.

yap_fin_hevurz_213

Spațiile interioare și exterioare ale pavilionului contribuie la impresia de estompare a contururilor, de dispariție, permițând astfel parcului și oamenilor care se oglindesc să devină adevăratul proiect.

yap_fin_hevurz_88

Dincolo de surprinzătoarea întâlnire cu „propria reflexie”, rolul pavilionului este acela de a provoca o interacțiune inedită și variată a oamenilor cu un tip de spațiu public de calitate. Pavilionul instalat în parcul chilian este un model care poate fi replicat și inserat în orice alt spațiu public destinat timpului liber, atât în arii urbane, cât și rurale.