fbpx

Omul fără identitate – protagonistul One World Romania, ediția a 13-a

Ediția a 13-a a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania se va desfășura între 20 și 29 martie, la București, și va prezenta, prin intermediul filmelor, al dezbaterilor și al evenimentelor organizate cu această ocazie, realități actuale din toate colțurile lumii.

Dacă ediția din 2019 aniversa cei 30 de ani împliniți de la evenimentele din 1989, cea din 2020 va pune sub lupă libertatea mentalităților, domeniu unde nu au loc revoluții, ci doar evoluții lente, măsurate în decenii, uneori chiar în secole. La acest nivel, nicio bătălie nu este câștigată definitiv, așa cum ne-o demonstrează resurgențele regulate ale rasismului, antisemitismului sau xenofobiei.

Secțiunile devenite de-acum tradiționale, despre statul de drept, locul femeilor în diverse societăți ale lumii și statutul persoanelor refugiate revin la fiecare ediție a festivalului este că problematicile pe care la abordează sunt definitorii pentru epoca noastră și totodată ele devin tot mai complexe de la an la an.

Secțiunea dedicată statului de drept va fi vastă anul acesta, cuprinzând cinci filme care explorează sistemul judiciar și carceral, traumele istorice și conflictele actuale din locuri de pe patru continente. Mișcarea feministă a căpătat o vizibilitate fără precendent în cursul ultimilor doi ani, odată cu fenomenul #MeToo. Cazuri de renume, precum cel al lui Harvey Weinstein, au reținut atenția marelui public, dar filmele din cadrul secțiunii dau glas unor experiențe anonime, fragmente disparate, dar esențiale pentru reconstituirea lungii povești a inegalităților dintre sexe, căreia începem să-i vedem capătul. Secțiunea despre refugiați își propune să ilustreze toate fazele migrației, de la plecarea dramatică din țara de origine, trecând prin perioada de tranziție petrecută în așteptarea obținerii dreptului de ședere în țara gazdă și ulterior exilul propriu-zis, dificilul proces de adaptare la o cultură necunoscută și deseori ostilă.

O secțiune definitorie pentru festivalul One World Romania este și cea consacrată persoanelor LGBTQi+. Sub denumirea de „Corpuri politice”, aceasta revine cu patru filme și un eveniment special la ediția aceasta. Secțiunea va cuprinde anul acesta lung-metrajul de debut al cineastei de origine belgiană Chantal Akerman, Eu, tu, el, ea (Je, tu, il, elle) realizat în 1974 și a cărui sensibilitate, acuratețe și modernitate ne-a convins să-l includem alături de trei alte filme actuale. Două filme din secțiune, Lemebel (regia Joanna Reposi) și Viețile lui Kojin (The Lifes of Kojin, regia Diako Yazdani) abordează identitatea de gen nu atât din unghiul vieții private cât în dimensiunea sa publică și politică. În sfârșit, ultimul film din secțiune, Floarea albastră a lui Novalis (La Rosa Azul de Novalis, regia Gustavo Vinagre și Rodrigo Carneiro) refuză să facă distincția dintre personal și public, dintre intim și politic, combinând toate aceste registre cu fantezie și doza potrivită de spirit provocator.

unnamed

 

Afișul ediției, realizat de Maria Draghici, după un concept al autoarei și al directorului artistic al festivalului, Andrei Rus, ilustrează caracterul evaziv al țapului ispășitor, reprezentat de orice minoritate, în funcție de contextul social și istoric ce îl produce. În centrul său se află Omul fără o identitate clară în mentalul majorității, în același timp urban și rural – pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia și tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate. El poate fi asociat, în funcție de context, la fel de bine cu o persoană de etnie romă, cu o persoană homosexuală, cu o persoană săracă sau cu un refugiat sau imigrant.

Fotografia pe baza căreia a fost construit vizualul a fost realizată cu intenția de a documenta performance-ul din 2008, „Cine este Andrei?”, al spreeagenten (Berlin, Germania), coordonat de Susanne Chrudina. Un alt document, mai recent, este suprapus acesteia, cu scopul de a revela o realitate imediată și cât se poate de relevantă pentru stadiul actual al rasismului în România. Rezultatele celor patru sondaje de opinie cuprinse în seria de afișe One World Romania 13 provin din cel mai recent raport al Centrului Național de Combatere a Discriminării, din anul 2018, și indică, pe de-o parte, o ameliorare comparativ cu stadiul rasismului din cercetările precedente, dar, în același timp, și că acesta continuă să marcheze societatea contemporană.

***

Vă invităm să achiziționați deja abonamentele generale ale festivalului, la un preț de 200 de RON, de pe site-ul Eventbook. Numărul acestora este limitat la 100, iar abonamentul vă oferă acces atât la toate proiecțiile de filme din cadrul ediției și la evenimentul de deschidere a festivalului – care va fi cu totul special – cât și intrări la toate proiecțiile Cineclubului One World Romania în timpul anului, un DVD la alegere din colecția noastră, sacoșa festivalului și multe alte bucurii și surprize cinefile.

În așteptarea datei de 20 februarie, când vom pune în vânzare toate biletele și vom lansa site-ul oficial al ediției, rămâneți conectați la canalele One World Romania – pe Facebook și pe blog – pentru a afla constant noutăți despre ce vă pregătim la cea de-a 13-a ediție a festivalului!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0