fbpx

One Room Design: câte spații și momente încap în 30 mp

AMENAJARE DE INTERIOR: Mínimo Arquitetura e Design TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Júlia Tótoli

Amenajările interioarelor de dimensiuni restrânse dau întotdeauna măsura ingeniozității și virtuozității arhitecților, ale căror soluții, din câteva linii esențiale și ferme, trebuie să genereze maximum de eficiență. Nu e loc – nici la propriu, nici la figurat – de ambiguități, spațiul se cere tranșat. Să luăm exemplul unui apartament minuscul, de doar 30 mp, situat în cel mai dinamic și mai prosper cartier al orașului Brasília și amenajat de biroul Mínimo.

Tema de proiectare a fost cât se poate de previzibilă: proprietarul și-a dorit un spațiu „total”, care să poată oferi facilitățile și bucuriile unei locuiri firești, potrivite atât unui regim de închiriere pe termen scurt, cât și unui stil de viață activ, ce nu exclude plăcerea de a găti sau de a primi musafiri.

 

Designul propus de arhitecți a presupus o mișcare dublă: de integrare și de delimitare a zonelor. Piesa centrală, de legătură și de separare totodată, o reprezintă insula de bucătărie, gândită, prin blatul și scaunele înalte, ca loc de întâlnire și interacțiune.

Un alt element multifuncțional, de continuitate, este structura metalică albă ce străbate apartamentul pe toată lungimea sa: la intrare, marchează holul și servește ca spațiu de depozitare pentru haine și încălțăminte, apoi pentru ustensilele de bucătărie, iar în capătul dinspre fereastră se transformă în etajeră pentru plante sau alte obiecte. Urmând aceeași compoziție liniară, în paralel cu structura de rafturi, pe plafon a fost montată o șină ce asigură iluminatul selectiv în încăpere ori asupra anumitor puncte din ea. Spațiul de depozitare cel mai încăpător e bine ascuns în spatele TV-ului.

Și cum casei îi lipsește balconul, dar beneficiază de o priveliște generoasă spre grădina imobilului, arhitecții au creat la fereastră și o zonă de relaxare, care să amintească de atmosfera unei terase deschise.

PROIECT: Apartament Tijolinhos; AMPLASAMENT: Asa Norte, Brasília, Brazilia; SUPRAFAŢA UTILĂ: 30 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Mínimo Arquitetura e Design; ARHITECT PRINCIPAL: William Veras; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0