One Room Design (III): Trofic, bistroul luminos al prădătorului urban

Continuăm prezentarea seriei de amenajări interioare One Room Design, povești generoase în spații mici.

Strada Actor Ion Brezoianu a devenit în aceşti ultimi ani reprezentativă pentru segmentul creativ, cultural şi de loisir bucureştean. Birouri de arhitectură, cafenele şi bistrouri plus reactivarea Palatului Universul au contribuit semnificativ în acest sens. Printre cele mai recente apariţii, la doi paşi de Grădina Cişmigiu, se numără bistroul urban Trofic, un brand creat de Origo, care pune la dispoziţia „devoratorilor urbani” micul-dejun, prânzul şi o selecţie de tipologii de cafea, închizându-şi uşa după-amiaza. Spaţiul relativ mic (68 mp) a fost inspirat conturat de echipa LAMA Arhitectura, specializată deja în amenajări interioare emblematice în spaţii de dimensiuni reduse (Origo, VanFruct, garajul convertit în biroul LAMA etc.). În concordanţă cu dorinţa beneficiarilor, amenajarea bistroului s-a conturat pe principii minimaliste şi raw (mâncare & design).

La Trofic există o parte văzută şi una nevăzută, conectate printr-o scară metalică. Nevăzutul aparţine zonei tehnice, amplasată în subsol: depozitare, vestiare, bucătărie. Partea văzută este parterul, al cărui punct forte este luminozitatea, dată de suprafeţele vitrate mari şi de aspectul natural, brut al materialelor. Un cadru propice pentru ca preparatele din ingrediente naturale să devină adevăratele staruri. Au fost delimitate în mod vizibil (finisaje diferite) şi pe considerente funcţionale două zone: cea de servire şi cea de luat masa. Prima este mai „tehnică” şi ceva mai sobră, rece, aici aflându-se bucătăria deschisă şi vitrine frigorifice înglobate într-un volum placat cu ceramică albă care are şi funcţiune de tejghea. În plan superior, această zonă se delimitează de restul spaţiului printr-un volum de depozitare, îmbrăcat în plasă metalică albă, de unde se pot vedea ustensile de bucătărie, dar şi ingrediente folosite în preparare. Zona meselor este şi cea mai caldă, iar suprafeţele vitrate (pe trei laturi) o apropie în mod intim şi comunicativ de oraş. Lemnul masiv de stejar (podea, blaturile meselor) contribuie la senzaţia prietenoasă, la care se adaugă scaunele din lemn cu trei picioare ce trimit la ideea de artizanat. Tot în paradigma artizanatului se încadrează întregul mobilier realizat special pentru proiect, dar şi corpurile de iluminat suspendate şi albe, plus vesela semnată de Mădălina Andronic. Albul şi nuanţele deschise învăluie întregul spaţiu (cărămida originală, lăsată la vedere, betonul curăţat), imprimând amenajării un caracter luminos, simplu şi primitor.

Proiect amenajare de interior: LAMA Arhitectura
Arhitecți: Dan Enache, Călin Radu, Alice Ioniță
Adresă: Str. Actor Ion Brezoianu 29A, București
Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo 181 [dec 2017 – ian 2018]