fbpx

Oraşe pentru refugiaţi

TEXT: Ioana Păunescu

Siguranţă, condiţii decente şi rapiditate în construcţie — sunt printre principalele cerinţe ale unui adăpost pentru refugiaţi. Nu numai conflictele armate, ci şi calamităţile naturale sau condiţiile economice care determină un număr mare de persoane să-şi părăsească locuinţele sunt crize la care arhitecţii încearcă să ofere soluţii simple, eficiente şi, mai ales, decente.

RE:Ukraine

 
Proiect şi imagini: balbek studio
 
Conform datelor provenind de la Naţiunile Unite, peste 11 milioane de persoane şi-au abandonat casele, de la începutul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Peste patru milioane au trecut graniţa şi în jur de şapte milioane s-au refugiat în alte zone ale Ucrainei. Pentru a oferi adăpost acestui număr impresionant de oameni, biroul de arhitectură balbek studio, din Kyiv, propune un sistem modular şi uşor de construit.
 
Echipa de arhitecţi a analizat, din punctul de vedere al implementării, construcţiei şi mentenanţei, peste 20 de alte proiecte de adăposturi temporare, realizate pe tot cuprinsul globului. Iar conceptul lor pleacă de la un sistem flexibil, care poate fi adaptat în funcţie de forma terenului şi de densitatea construită şi care poate fi realizat în scurt timp. Conceptul de bază al RE:Ukraine este un modul care poate fi modificat sub patru forme. Modulul poate acomoda o funcţiune rezidenţială, un spaţiu comun de bucătărie, şi spaţii sanitare (băi, spălătorii şi camere pentru bebeluşi), iar ansamblul este completat de o zonă comună de recreere.
 
Modulele, indiferent de amplasare, au aceeaşi arie, de 6,6 pe 3,3 metri, şi sunt grupate în secţiuni rezidenţiale autosuficiente, având incluse, cu alte cuvinte, toate dotările de mai sus. Structura este din lemn, iar costul estimat este între 350 şi 550 de dolari pe metru pătrat. „Principalul nostru scop – explică echipa balbek – a fost acela de a asigura condiţii decente în aceste locuinţe temporare. I se poate lua casa cuiva, însă nu i se poate lua şi demnitatea. Din acest motiv am considerat importantă alocarea de spaţii publice.”
Just-add-water
 
Proiect şi imagini: Cutwork Studio
 
O rolă Cortex este material textil, impregnat cu ciment, cu o grosime totală de 1,25 cm, şi care se întăreşte în contact cu apa. O casă construită exclusiv din acest material, la care literalmente se adaugă doar apă, se poate finaliza într-o singură zi, şi poate dura până la treizeci de ani. Cutwork Studio au adăugat un sistem de asamblare realizat din tuburi metalice, precum şi izolare termică, pentru a crea un modul de adăpost de 6,9 pe 3,6 metri, cu o înălţime minimă de 2,1 şi una maximă de aproape 3 metri. „Misiunea noastră este aceea de a conferi stabilitate şi siguranţă celor care şi-au pierdut esenţialul — acel loc numit acasă — şi să punem bazele reconstruirii comunităţii şi speranţei”, spune Kelsea Crawford, CEO şi cofondator al Cutwork.
Adăpostul poate fi construit de o echipă formată din doar doi oameni, fără a fi nevoie de cunoştinţe în domeniu şi nici de echipamente sau maşini sofisticate. Soluţia vine ca alternativă a corturilor, pe care echipa nu le consideră viabile din punctul de vedere al siguranţei şi al igienei. Just-add-water este un modul gândit pentru o familie de 4-6 membri şi este format dintr-o zonă izolată termic şi o zonă separată, ventilată. Curentul electric este asigurat de panouri solare.
Conceptul nu se adresează unui caz particular, ci unei veritabile crize globale, generate de un număr de aproape 26 de milioane de refugiaţi la nivelul întregii lumi, conform datelor agenţiei pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite, UNHCR. Din păcate, specifică echipa Cutwork Studio, zonele de refugiaţi sunt încă privite ca instalaţii temporare, chiar dacă, de exemplu, în Dadaab, în Nigeria, mulţi au trăit în aceste condiţii precare mai bine de 20 de ani.
Aire de repos
 
Proiect: Atelier Craft, foto: Victoria Tanto
 
Încheiem această serie de proiecte cu un concept dedicat imigranţilor, mai exact un centru de zi. Aire de repos a fost premiat, de altfel, la secţiunea dedicată inovării sociale în zona Île-de-France. Amplasat în staţia Gare des Mines din districtul 18 parizian şi construit anul trecut, acest centru de zi este susţinut de către o asociaţie care oferă ajutor şi suport tinerilor imigranţi, Coucou Crew, iar designul a fost creat de Atelier Craft în colaboare cu asociaţia ICI!.
 
Structura adăpostului este din lemn prefabricat şi poate fi asamblată în mai puţin de două săptămâni. Atelier Craft au ţinut cont de properităţile izolatoare ale materialelor, motiv pentru care au dispus un panou din policarbonat orientat spre sud, în zona destinată unei mici sere, precum şi un perete paralel realizat din cărămizi de pământ — ansamblul având rolul de a menţine căldura, pe timp de iarnă, şi răcoarea, pe timp de vară. Faţada nord este izolată cu perete paralel realizat din pământ şi paie, iar interiorul este finisat cu panouri din placaj.
 
 

Articol publicat în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0