fbpx

Origo

În prelungirea străzii Lipscani dincolo de Calea Victoriei, încă departe de agitaţia centrului vechi, a apărut un loc care ţine de o normalitate urbană pe care ne bucurăm să o descoperim şi în Bucureşti: o cafenea-concept, cu design modern şi mobilier custom-made, ingenios, cu multe băuturi speciale de încercat şi savurat, cu oameni prietenoşi şi creativi.

Ivit în urma întâlnirii dintre un grup de barista cu experienţă, ce doreau să-şi deschidă o cafenea proprie, şi tinerii arhitecţi Lama, proiectul Origo dezvăluie, pe o suprafaţă comparabilă cu o cameră de dimensiuni mai mari (65 mp), o multitudine de detalii interesante care, fiecare în parte şi împreună, în ansamblul creat, denotă pasiune; pe de o parte a arhitecţilor pentru lucrul bine făcut, personalizat şi îngrijit, iar pe de altă parte a proprietarilor pentru cafea şi tot ce înseamnă astăzi procesul ei de preparare şi servire. Succesul amenajării, ca în multe alte cazuri, a ţinut de relaţia de încredere totală care s-a stabilit între cele două părţi.

Primul pas a fost eliberarea spaţiului existent, aflat într-o construcţie mică, pe un singur nivel, cel mai probabil un fost atelier meşteşugăresc: după ce tavanul a fost desfăcut, au ieşit la iveală vechile grinzi care au fost păstrate ca atare, curăţate şi vopsite în alb. S-a obţinut astfel o înălţime maximă de 5 metri, care, nefiind perceptibilă din stradă, constituie o surpriză pentru cei care intră în cafenea. La interior, de o parte şi de alta a stâlpilor metalici cu rol structural, se află zona de socializare cu mese şi barul, care este şi elementul-central al amenajării.

Conceput din tablă de oţel, cu un segment fix realizat din Corten, acesta se întinde pe aproape toată lungimea peretelui şi se distinge printr-un sistem încorporat, cric cu cremalieră, ce-i permită să varieze ca înălţime între 80 şi 130 cm. Pe timp de zi, când se servesc multe tipuri de cafele şi ceaiuri, este lăsat mai jos, mai aproape de o masă obişnuită, iar seara, când în meniu apar şi numeroase cocktailuri, este ridicat, iar clienţii pot sta pe ambele părţi, şi în spatele barului, ca la o petrecere între prieteni. Atmosfera relaxată, familiară, este accentuată de peretele curb din lemn care generează în zona de stat o banchetă în faţa căreia sunt înşiruite mesele de două persoane (ce pot fi grupate dacă este necesar). În afara acestui spaţiu amplu deschis – cafeneaua propriu-zisă, există două „anexe”: spaţiile sanitare care sunt mascate de peretele din lemn şi o cameră tehnică, ce găzduieşte maşina de prăjit cafeaua şi care este separată de bar printr-o uşă complet vitrată, sugerând transparenţa în ceea ce priveşte întreg procesul de preparare a cafelei.

De altfel, Origo nu este doar un loc unde poţi savura o cafea bine făcută, ci oferă o întreagă experienţă, de la informaţii despre diverse tipuri de cafea (şi cum trebuie acestea pregătite) la recipiente şi accesorii speciale pentru prepararea şi servirea cafelei, trecând prin zeci de arome. La fiecare comandă, la bar are loc un adevărat spectacol, pus în valoare de luminile-reflector care îl fixează, pe fundalul peretelui gri-închis.

Versatilitatea locului a fost speculată de arhitecţi într-o instalaţie de efect: pornind de la imaginea clasică a paharelor aranjate deasupra barului, au conceput o structură metalică de care stau atârnate 276 de ceşti de cafea, printre care coboară mai multe lămpi personalizate, create dintr-un fir electric textil şi o cană-infuzor. Acestea se regăsesc şi deasupra meselor (făcute de asemenea la comandă după un model conceput de arhitecţi), putând fi uşor fixate la înălţimea dorită. Pentru a oferi ritm amenajării, s-a optat pentru un contrast cromatic (gri închis ca fundal versus galben-crem pentru pardoseală şi mobilier, alb ca accent) şi un contrast de texturi (metal versus lemn).

Dacă menţionăm şi că nu se fumează înăuntru, pe lângă caracterul diurn al locului şi senzaţia de relaxare pe care ţi-o dau spaţiul şi oamenii, avem imaginea unui living urban perfect.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0