fbpx

Palatul Vulturul Negru. Un ansamblu de patrimoniu european readus la viață

Nu trebuie să fii orădean pentru a fi mândru de unul dintre cele mai frumoase pasaje comerciale din România și, catego­ric, orice vizitator al acestui spațiu de tip galerie poate fi uimit de frumusețea sa recent readusă la viață. Procesul complex de reabilitare și restaurare a Palatului Vulturul Negru a durat peste 4 ani.

În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban – Centrul isto­ric Oradea, Municipiul Oradea a finanțat lucrările de reabilitare și restaurare la clădirea monument istoric „Vulturul Negru”.

rs_oradea_vulturulnegru-8538

În prima fază au fost executate lucrările de reabilitare a paramentului exterior și a învelitorii aferente Palatului Vulturul Negru.
Refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței (corp C, D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau, după caz, înlocuirea tâmplăriei existente și vopsirea acesteia în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire) au reprezentat intervențiile în prima fază, dezideratul fiind refacerea plasticii ornamentale.

Elementele ceramice vopsite au fost curățate, iar cele lipsă au fost înlocuite. S-au reabilitat și fațadele și învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă aflate peste pasaj în zona dinspre str. Vasile Alecsandri și str. Independenței, către interiorul pa­sajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, precum și a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F și refacerea planșeului acestui corp. În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului.

Sistemul de canalizare, pavajul interior și iluminatul arhitectu­ral au fost subiecte incluse în proiectul de reabilitare. Proiec­tul, finanțat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, rețelele de apă și canalizare menajeră, iluminatul arhitectural și reabilita­rea pavajului în suprafață de 1 363,2 mp.

Recepția acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016.

La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabi­litare, de comun acord cu proiectantul, s-a modificat soluția de închidere a casei de scară, prevăzută inițial în proiect cu parapet și tâmplărie de lemn, în sticlă securizată pe structură metalică – o soluție de secol 21 fin inserată în proiect.

Lucrările au fost finalizate integral în septembrie 2017 și, astfel, un ansamblu de patrimoniu european – cu o vechime de aproape 110 ani – este redat locuitorilor orașului Oradea și publicului larg.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Creaton Romania, Baumit România

PROIECT: Reabilitare și restaurare ansamblul urban „Palatul Vulturul Negru”; AMPLASAMENT: Oradea; ARHITECȚI INIȚIALI: Komor Marcell și Jakab Dezső; DATA EDIFICĂRII: 1908; AUTOR VITRALIU VULTURUL NEGRU: Neumann K; ANUL PUNERII ÎN OPERĂ: 1909; ANTREPRENOR GENERAL: Constructorul Sălard; PROIECT DE RESTAURARE ȘI ARHITECTURĂ: FKM-FAȚADE; 9 Opțiune – Reabilitare parament și învelitoare pasaj; PROPRIETAR ACTUAL: Municipiul Oradea; FINALIZAT: 2017

Articol apărut în igloo #186 / oct-nov 2018

igloo_186-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0