Parasolare inspirate din ecuația valului. ABA Oradea

CONCEPT ȘI PROIECT: arh. Nina-Cristina Dițoiu, Aqua Prociv Proiect, Cluj-Napoca FOTO: Geplast RANDĂRI: Arh. Virgil Mihuț

Cu o suprafață desfășurată de peste 3000 metri pătrați și amplasat într-o zonă periferică industrială a orașului Oradea, sediul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, este astăzi una dintre cele mai moderne și ambițioase clădiri bioclimatice din zonă, un proiect absolut necesar, dacă îl evaluăm în termenii actuali ai schimbărilor climatice. Despre acest proiect ne vorbește Arh. Nina Diţoiu, al cărei parcurs academic și profesional a condus-o firesc către arhitectură, unde interesul i-a fost stârnit de subiecte și specializări precum arhitectura bioclimatică, case pasive și eficiența energetică, design biofilic și regenerativ, amenajări cursuri ape. Arhitectul ne ajută să întrezărim nu numai conceptul materializat în „valuri pe fațadă”, ci și necesitatea considerării transformărilor benefice ale peisajului urban.

Un concept inedit și îndrăznet, cu un rezultat de excepție. Ce v-a inspirat și care a fost principala provocare în materializarea conceptului?

 

Conceptul de apă nu are legatură doar cu beneficiarul – Apele Române-, ar fi și este puțin excesiv, dar mai mult cu locaţia terenului și a cursului de apă Peţa. Curtea interioară, planimetria, are legatură cu un specific local al municipiului Oradea. Ecuația valului am utilizat-o la design-ul parasolarelor verticale, pentru a crea vizual „unduirea”.

Provocarea principală, pentru toate părțile implicate, a constat în găsirea unei soluții care să permită redarea precisă și fidelă a valurilor. Inițial, am evaluat folosirea de profile metalice, care ar fi presupus însă dificultăți în finisare și ar fi impus recreerea valului din intersecții de cercuri cu raze de curbură racordate și bine cotate. Această variantă ar fi impus utilizarea de garnituri la colțuri pentru siguranță în exploatare, având în vedere că sistemul parasolar este accesibil la nivelul pietonului, într-un spațiu public.

 

Ulterior analizării și altor soluții, ni s-a propus folosirea de panouri minerale compozite care au permis să executăm milimetric ce am modelat 3D.

 

Pentru obținerea efectului final, am recurs la împărțirea pe verticală a structurii. Fiecare detaliu al soluției tehnice (prinderi pe profile, evaluate la încărcare vânt, distanța dintre profile, forma lor, segmentele profilelor etc.) au fost codate și numerotate pentru a asigura montajul corect și redarea fidelă a design-ului.

Care considerați că sunt punctele forte ale soluției de umbrire?

 

Este recomandat ca umbrirea unui vitraj să se realizeze în funcție de orientarea clădirii, pentru a prelua un aport solar pe timpul sezonului rece și a reduce același aport solar pe timpul sezonului cald. Orientarea vestică a fațadei cortină, recomandă umbrirea prin vegetație sau prin parasolare verticale. Extinderea sistemului de umbrire pe fațada nordică este motivată și estetic, prin reprezentativitatea imobilului, fațada către strada de acces și către cursul de apă. De asemenea, umbrirea fațadei cortină în Oradea, sit cu un aport solar relevant, s-a realizat și prin iederă. Aceasta din urmă nu este încă prezentă estetic. Planul prevede extinderea ulterioară a plantelor, de la înalțimea de 1.80 m, pe cabluri. În timp, se va regăsi cu siguranță conceptul din design-ul biofilic.

Umbrirea fațadei sudice a curții interioare, vitrate, se realizează printr-o consolă orizontală cu același scop de optimizare a aportului solar. Soluția de umbrire este completată de pardoseala cu finisaj piatră, material cu inerție termică mare –  element captator, – util în sezonul rece.

 

 

Oradea este recunoscut ca unul dintre orașele ce acordă o mare atenție tradiției și optează cu preponderență pentru materiale tradiționale. Cum a fost primită propunerea de alegere a unui material neconvențional?

 

Plăcile compozite Corian au constituit soluția care a salvat proiectul, întrucât prima variantă avizată a inclus profile metalice. Am luat în considerare și un placaj tip bond, ne-am gândit și la gipscarton pe bază de fibrociment, am studiat câteva materiale înainte de a ne decide. Saltul calitativ la Corian a fost revelator.

Ca variante de culoare am studiat câteva inserții colorate. În contextul în care designul profilelor era un exces, nu mai aveam nevoie de alte accente, iar cortina este foarte închisă la culoare datorită optimizării sticlei prin factorul solar, valoarea “g”, cerut de aportul solar semnificativ pentru Oradea. Deci Corianul a fost o revelație prin flexibilitate, dar și ca modalitate de finisare.  Restul soluțiilor studiate nu au răspuns cerințelor proiectului tehnic ( tăieri, îndoiri, curbe cu raze de curbură permise minime/maxime). Design-ul devenise atât de nefiresc, încât își pierduse total idea valului generat prin ecuație… Ecuația valului a inspirat curbele profilelor. Dar un val pe o curbă segmentată nu este chiar val, e industrial, tehnologic.

Integrarea pe sit, specific local Oradea, am răspuns prin planimetria cu curte interioară. Recunosc că a existat și o variantă aproape istoricistă cu plin-gol a clădirii care ar fi răspuns altfel specificului local.

 

 

Este o anvelopantă predominant albă. Cum ați abordat spațiul exterior ca să nu devină anost? Ați adresat și spațiile publice din jurul clădirii?

 

Ca principiu, am preferat contrastul de materiale/texturi, nu de culoare. Există și un studiu și recomandări asociate pe paleta de culori, pentru municipiul Oradea. Adaptarea la specificul local, însă, am realizat-o prin planimetria cu curte interioară. Dacă pe acestă planimetrie aș fi optat pentru varianta istoricistă, ar fi fost nefericită opțiunea. Curtea interioară a avut de asemenea câteva variante de design biofil, cu vegetație, chiar lac. Curtea interioară este și un spațiu de trecere între stradă, spațiu public, care în timp sper că va fi integrat într-o amenajare mai extinsă a cursului de apă, cu pietonale, coborâri la apă. Sper că aceasta nu e ultima variantă a acestei zone. Curtea interioară funcționează, în prezent, ca spațiu de tranziție către zona de parcare.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0