Parkroyal

„Gândit ca hotel și spațiu de birouri în mijlocul unei grădini urbane, proiectul este un studiu asupra felului în care putem folosi zonele verzi în ţesutul dens şi foarte costisitor al centrelor urbane, precum şi asupra unor modalităţi sustenabile, integrate şi de mare impact arhitectural prin care aceste zone verzi să se poată multiplica.”

Text: Ioana Păunescu
Foto: Patrick Bingham-Hall

Parkroyal

Am citat statementul arhitectului care a câştigat deja, cu noul hotel şi hub de business Parkroyal On Pickering, 5 premii importante pentru design şi pentru soluţii sustenabile, printre care şi cea mai importantă certificare de mediu din Singapore, Green Mark Paltinum.

Parkroyal

Clădirea din centrul oraşului a fost inaugurată la începutul lui 2013. Situl de pe Upper Pickering Street este amplasat chiar vis-a-vis de parcul Hong Lim, prima grădină publică din Singapore, deschisă în 1885. O serie de podiumuri sinuoase care generează imagini complexe – „am căutat inspiraţia în imaginea aranjamentelor cu bonsai, dar şi în a munţilor sau a câmpurilor de orez” – creează alveole dramatice cu rolul de grădini exterioare, de noi peisaje inserate, pe diferite niveluri, pe verticală. Blocurile rectangulare din care e alcătuit volumul rezonează cu clădirile de birouri din jur, iar nuanţele de albastru şi de verde, special şi atent alese, rimează cu nuanţele râului din apropiere.

Parkroyal

Grădinile suspendate sunt dispuse pe înălţime din 4 în 4 niveluri pentru a aduce un maximum de lumină naturală şi de verde tuturor spaţiilor interioare. Pe lângă poezia formală dată de imaginea grădinilor-platforme, de succesiunea de console de diferite forme şi de constrastul cu liniaritatea sticlei, şi cifrele proiectului sunt impresionante. În total, zonele verzi – grădini, oglinzi de apă, cascade, terase şi green walls – însumează o suprafaţă de 15 000 de metri pătraţi, adică dublul suprafeţei terenului pe care s-a construit şi echivalentul parcului mai sus-menţionat.

Parkroyal

Parkroyal

Orientarea construcţiei, şi anume către nord-est, fără suprafeţe vitrate spre vest, reduce sensibil necesarul de aer condiţionat, la fel ca şi amplasarea grădinilor şi a zonelor verzi, gândită astfel încât mai bine de jumătate din suprafaţa circulaţiilor orizontale şi toată suprafaţa dedicată lobby-urilor şi spaţiilor anexe birourilor să fie, asemenea funcţiunilor principale, zone 100% luminate şi ventilate natural, dar totodată umbrite de luxurianţii copaci tropicali. Schema planimetrică cu patru volume verticale îmbrăcate în sticlă asigură (în comparaţie cu un monovolum) un raport bun între suprafaţa construită şi perimetrul vitrat, adică un procent bun de iluminare naturală, însă şi de izolare cu ajutorul ecranelor verzi şi a umbrei lăsate de consolele generoase ale grădinilor.

Parkroyal

Parkroyal

În aceeaşi zonă a reducerii oricărui tip de consum mai trebuie să menţionăm sistemul de colectare şi folosire a apei de ploaie pentru udarea spaţiilor verzi şi sistemul fotovoltaic de iluminare exterioară (care încearcă să transforme acest proiect-grădină în primul de gen care consumă, practic, zero energie) precum şi tehnologia Cobiax (inserarea de tuburi din plastic în interiorul structurii, care a redus încărcarea cu 35%) sau diversele programe de reciclare implementate pentru funcţiunile de hotel şi de birouri.