fbpx

Parrish Art Museum

Deschis colecţionării, interpretării şi diseminării artei din secolul XIX şi până astăzi, Parrish Art Museum este una dintre cele mai vechi instituţii culturale din Statele Unite, oferind un anume „sentiment al locului”, o deschidere naţională şi globală asupra artei, dar şi resurse culturale dinamice pentru comunitate. Inaugurată în noiembrie 2012, noua sa construcţie realizată de Herzog & de Meuron reprezintă primul muzeu de artă construit în estul Long Island în ultimul secol.

Text: Sabin Borş
Foto: © Roland Halbe

Având la dispoziţie un buget de peste 26 de milioane de dolari, arhitecţii au gândit noua construcţie ca o întruchipare a moştenirii creative a regiunii, capabilă să transforme definitiv muzeul într-un veritabil centru regional de cultură, după peste 115 ani de existenţă.

Noua structură a dublat dimensiunea construcţiei precedente, generând aproape 3700 mp pentru un ansamblu de zece spaţii expoziţionale flexibile, ce pot fi reorganizate cu ajutorul zidurilor de partiţie ce alcătuiesc grila iniţială de delimitare a spaţiilor. Peste 1400 mp servesc expoziţiilor speciale ale muzeului, iar 2300 mp sunt destinaţi instalaţiilor din cadrul colecţiei permanente. Arhitectura preia elemente vernaculare caracteristice regiunii în încercarea de a accentua legătura dintre artă şi natură şi de a crea un spaţiu flexibil, dar totodată familiar, consecvent metodelor de construcţie şi expresiei locale. Tipologia casei tradiţionale a permis astfel inserarea unor funcţii a căror diversitate este unită într-o structură simplă cu elemente specifice, ce reuşeşte să transforme muzeul într-un nou reper arhitectural în regiune. Un element deosebit de important îl reprezintă seria de luminatoare, orientate spre nord şi spre sud, ce permit luminii să fie filtrată direct în interiorul galeriilor. Vizitatorul poate astfel admira lucrările într-o ambianţă naturală şi are o perspectivă deschisă spre cer. Pe lângă spaţiul dedicat galeriilor, o cameră multifuncţională de peste 700 mp poate fi configurată pentru a găzdui conferinţe, proiecţii, spectacole live, seminarii sau recepţii, iar cafeneaua este gândită pentru a putea fi extinsă spre o terasă exterioară. Această terasă poate fi utilizată pentru recepţii, festivaluri şi alte tipuri de evenimente, fiind totodată un punct de plecare pe traseul ce înconjoară muzeul şi oferă privelişti frumoase către împrejurimi.

Designul peisagistic realizat de arhitecţii de la Reed Hilderbrand joacă un rol important în experienţa noului muzeu şi a mizat pe plante native ce evocă trăsături caracteristice ale zonei. Tiparul funcţional utilizat ca bază de expresie a clădirii reuşeşte în acelaşi timp să delimiteze spaţiile atât cât este necesar şi să păstreze unitatea ansamblului. Orientarea est-vest şi relaţiile construcţiei cu peisajul accentuează caracterul dramatic al proiectului, reuşind totodată să aducă o noutate în interiorul tipologiei muzeale prin felul în care natura interferează cu procesele specifice de expunere.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0