fbpx

Pasmatex – fabrica de panglici

­Pasmatex – fabrica de panglici din Timişoara este teritoriul fizic şi creativ care generează o nouă paradigmă pentru Street Art.

Orașul Timişoara are o colecţie de clădiri extraordinare. E suficientă o scurtă plimbare pentru a descoperi imobile din fiecare perioadă a arhitecturii.

Ne place asta, ­e un haos.

Cineva l-a construit odată în modul acela şi, odată ce îţi asumi spaţiul, îl poţi folosi într-un mod prietenos. Aşa că pentru noi, artiștii, e simplu să intervenim în orice spaţiu, mai ales în spaţii dificile, care sunt mult mai provocatoare, creând un spectacol cromatic excepțional. E vorba şi de surprinderea momentului. Să privim clădirile. Să pătrundem dincolo de forma pe care o au şi să observăm acea parte a oraşului ce pare un corp pustiu, a cărui întindere este lipsită de viaţă, culoare, ce se iveşte din umbra istoriei.

 

Începând cu sec. al XVIII-lea până în sec. XX, pe malul Canalului Bega încep să apară o serie de fabrici și depozite. Este imposibil să ignorăm aceste spaţii, pentru că ocupă un loc aparte printre formele clasice ale ruinei industriale. Memoria orașului contemporan este marcată de prezența fabricilor care au crescut odată cu el. Măcinate de mecanismul timpului şi expuse pericolului uitării, capătă valențe patrimoniale, prin totalitatea amintirilor ce le trezesc, prin rememorarea poveștii de viață a omului de rând, prin regăsirea caracterului specific al locului.

Pasmatex este una dintre puținele firme industriale din Timișoara care și-a păstrat profilul industrial tradițional. Înființată în anul 1919 sub denumirea de „Industria de tricotaje”, s-a transformat într-o întreprindere de stat importantă, care în anii 1970 s-a extins prin realizarea unui complex industrial amplasat în zona centrală a orașului și dispus în apropierea canalului Bega.  Acest volum de beton sfâșiat de ritmul ferestrelor și vizibil de la mare distanță a fost subiectul multor comentarii, discuții și analize urbanistice care au avut loc într-un oraș unde mai toate zonele industriale tradiționale au fost transformate în zone comerciale și rezidențiale.

În mod paradoxal, clădirea fabricii Pasmatex devine un partener-complice al artiștilor invitați în cadrul Festivalului Internațional de Street Art ­ FISART. Caracteristicile specifice acestei clădiri cu o infrastructură specifică industrială și în mare parte echipată o fac specială, fiind ușor adaptabilă pentru realizarea unor lucrări artistice datorită spațiilor largi și deschise, cu înălțimi și volume mari. Aceste lucrări lăsate în urmă de artiști, cu rol „tămăduitor”, declanșează un joc scenografic care pune în lumină o varietate de atitudini contradictorii, conflictuale. Are loc o re-definire vizuală prin intermediul semnificațiilor artistice.

Este interesant de observat cum artiștii au luat strada ca ambianță pentru creație, adaptându-se la arhitectura imobilului. Abordarea artiştilor este de a se înţelege cu clădirea, aşa cum este ea, lucrând intuitiv, reacţionând faţă de aceasta. Artiștii care au participat la realizarea lucrărilor de la Pasmatex sunt educaţi în artă și/sau în arhitectură, ceea ce influenţează benefic rezultatul intervențiilor.

Însăși clădirea privită în ansamblu ne oferă un spectacol vizual care urmărește să suspende trecerea timpului, să rezoneze cu spațiul industrial și, în același timp, să  implice și peisajul natural. Echilibrul compozițional al diferitelor lucrări, cu încărcătură simbolică și emoțională, constă în faptul că elementele pot răspunde reciproc: nou și vechi, abstract și figurativ, real și fantastic. Este ca și când ascultăm muzică și totul se schimbă din propria imaginație, cu sensuri interpretative și cu accente care marchează propria viziune narativă și estetică.

De-a lungul anilor, experiența noastră dovedește că lucrările de street art creează noi semnale în oraș, pe care îl punctează și îl monumentalizează. Ca o biserică, un parc sau o statuie, ele devin puncte de referință și loc de întâlnire. Altfel, acest spațiu, aproape străin pentru timișoreni, dar totuși atât de familiar, fabrica Pasmatex se transformă instinctual într-un obiect al explorării prin galeria de artă urbană. În acest context, intervenția artistică distinge și înnobilează clădirea, iar ceea ce era fără interes în ochii noștri devine remarcabil prin vizitări și revizitări în toate sensurile cuvântului.

Mai simplu spus, prin aceste lucrări care fuseseră create începând din 2015, este o expoziție în timp şi spaţiu, ce oferă o bogăție de imagini, lăsând loc dialogului intim între lucrările vizuale de mari dimensiuni și public.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0