fbpx

Pavilionul „Muntele dragonului”: spațiul pauzei între drum și munte

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Aurélien Chen

Cum ar arăta o interpretare în cheie poetică a peisajului tradițional chinezesc? Vă veți gândi poate la acuarele ori la natura imprimată pe mătase naturală… În viziunea arhitectului Aurélien Chen însă, peisajul devine o instalație menită să semnalizeze, să inspire și să încânte.

Pavilionul „Muntele dragonului” marchează intrarea într-un sit natural cu nume omonim unde siluetele blânde ale munților coexistă în armonie cu norii, pădurea sau apa. Iată elementele care au inspirat ceea ce ochiul privitorului va percepe din depărtare ca fiind un munte alcătuit din 200 de tije de inox.

Apropierea va aduce o altă cheie de interpretare care combinată cu viteza deplasării unei mașini va crea iluzia reflectării unor noi culmi montane.

Pentru cei care se vor opri și explora, instalația va fi prilej de cugetare și descoperire în detaliu: tijele devin o pădure, un râu din marmură neagră care îndeamnă la pași către muntele din zare. Iar privirea ce se ridică va descoperi canopee-nori – de fapt oglinzi care captează și transmit mersul lumii.

Perforațiile canopeei permit intrarea în horă și a jocului lumină-umbră marcând trecerea timpului. La căderea întunericului mii de steluțe apar din perforațiile aleatorii ale tijelor metalice oferind senzația unui munte luminos ce se profilează în noapte.

Proiectul a fost premiat la începutul acestui an în cadrul competiției „Le French Design 100 award” și, printre alte distincții primite, este câștigător în 2021 al Architecture Masterprize.

În interiorul instalației, există o temporalitate a lentorii. Pragmatismul vitezei rutiere se opune unei experiențe poetice, unei pauze spațiale și temporale. Pavilionul apare între drum și muntele maiestuos și senin marcând un moment de calm și reflecție asupra elementelor care alcătuiesc peisajul tradițional chinezesc. Aurélien Chen

PROIECT: Pavilionul „Muntele dragonului” ; AMPLASAMENT: Rizhao Zhulong Shan, Shandong, China; SUPRAFAŢA TERENULUI: 350 mp; ARHITECT LIDER PROIECT: Aurélien Chen; PLANIFICARE: Urban and rural planning and design institute of CSCEC; COLABORATORI DESIGN: Zhijian Workshop, Zhou Zhipeng (design parametric); CLIENT: Rizhao FaDa JiTuan; FINALIZAT: 2019

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0