fbpx

Pe malul lacului Plumbuita: un imobil transformat

În proximitatea mănăstirii și a lacului Plumbuita, există un teren pe care se afla odinioară o fabrică de gheață. Aici și-a găsit loc, printre blocurile construite în anii ’80, un imobil de locuințe colective care a fost ridicat în urma unui îndelung proces și a numeroase transformări între 2007 și 2018. Echipa Graphic Industrial a ajuns la o formă finală „consacrată de lama așezată cumva în lungul terenului, perpendicular pe lac, dar în regula urbanistică a cartierului”, după cum au explicat arhitecții.

Cele două fațade lungi și înalte sunt orientate către lac și, respectiv, către și­rul de blocuri, realitate care a constituit și principala provocare a proiectului – cea de a oferi, pe cât posibil, o belvedere către mănăstire și lac cât mai multor apartamente. Din această perspectivă, au apărut apartamente multietajate, dezvoltate chiar și pe trei niveluri „accesate de pe niște circulații lungi, sistem asemănător celui inventat de Le Corbusier la Unité d’habitation”, povestește echipa Graphic Industrial.

img_7089-1

În cele 16 etaje ale blocului, există șapte circulații orizontale, încercându-se poziționarea spre sud și spre lac a zonelor de zi și spre nord a zonelor de noapte. Balcoanele au fost închise de la început pentru a preîntâmpina această dorință a locuitorilor, existând astfel posibilitatea de a extinde camera de zi.  În plus, închiderea cu sticlă oferă senzația unei prietenoase transparențe.

Liniaritatea clădirii este „spartă” din loc în loc de prezența unor volume care, dincolo de dinamizarea ansamblului din punct de
vedere estetic, asigură și extinderea suprafețelor apartamentelor. Imobilul de locuințe colective de pe strada Fabrica de Gheață își impune silueta în peisaj, nu neapărat prin ineditul volumetriei, ci mai ales pentru modalitatea de compartimentare generoasă a apartamentelor.

PROIECT: Graphic Industrial, arh. Dragoș Perju, arh. Remus Hârșan, arh. Nemes Karoly, arh. Ionuț Nedelcu, arh. Cosmin Pavel; FINALIZAT: 2018

Proiect prezentat în albumul Locuințe colective din România 3

lc3_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0