Pe vechea stradă Verona, la numărul 2

Întrebați de adresă, puțini bucureșteni ar ști s-o caute de partea cealaltă a bulevardului Magheru (inițial: Tache Ionescu). O singură casă a mai rămas acolo din vechea stradă Arthur Verona, la intersecția cu strada Golescu. Pe la 1900, când a fost construită, străzile se numeau Mercur și, respectiv, Poșta Veche.

Această datare prezumtivă este susținută de eclectismul fațadelor, care sugerează un absolvent conștiincios al École des Beaux-Arts din Paris. Volumetria, viguros exprimată pe ambele fațade cu vedere la stradă, pivotează pe colț în jurul unui bovindou cilindric, puternic ieșit în consolă, care constituie nota distinctivă a clădirii. Parterul, riflat de asize trasate în grosimea tencuielii, este net separat de registrul etajului prin modenaturi care unesc parapetul balcoanelor și solbancul ferestrelor. O cornișă proeminentă, ritmată de modilioane aglomerate, încheie energic o compoziție arhitecturală deosebit de riguroasă.

img_8068-2

Pe fiecare din cele patru niveluri, planul e străbătut axial, pe toată adâncimea, de câte un hol impozant, care dictează o distribuție simetrică a camerelor cu suprafețe generoase.

Scara principală, cu balustradă din fier forjat, și cele două luminatoare sunt elemente spectaculoase, ce dau prestanță holurilor. Din aceeași categorie emblematică face parte și plafonul sălii mari de la parter – fosta sufragerie a casei.

img_7870

Scafa, grinzile decorative din stuc și panourile delimitate de ele sunt pictate în culori intense, care erau preluate de tapetul pereților, după gustul curent al vremii. Lampadarele, aplicele și mobilierul de anticariat, contemporane cu casa sau datând din epoci anterioare, completează în chip fericit atmosfera arhaizantă a încăperilor.

Inițial, clădirea a fost concepută ca locuință a unei familii înstărite, gravitând în preajma reședințelor aristocratice de pe Calea Victoriei. În intervalul 2005-2006 a fost restaurată și a primit o altă destinație, fiind transformată în cafenea.

Lucrările, coordonate de biroul de arhitectură STARH (Iulia și Florian Stanciu), au inclus unele modificări, cu precădere la demisol, impuse de exigențele noii funcțiuni. La parter, a fost eliminată compartimentarea – târzie și neavenită – a sufrageriei. Scara de onoare, considerată nesigură, era demontată. I s-au restaurat treptele și cele două vanguri, a fost remontată și consolidată. Podina care obtura luminatorul etajului a fost înlocuită cu o pardoseală din sticlă duplex. Elementele decorative din stuc au fost refăcute pe baza fragmentelor păstrate și după fotografii.

img_8030

După un deceniu de funcționare a cafenelei, aspectul imobilului necesita o nouă intervenție, care s-a desfășurat pe parcursul anilor 2017-2019 și a fost ocazionată de amenajarea unui birou de avocatură. O atenție prioritară s-a acordat aspectului exterior, prin care clădirea își manifestă prezența în contextul urban.

Solzii argintii ai învelitorii și nuanțele fine de gri și de crem ale tencuielii estompează impactul cromatic în favoarea reliefului volumetric. În același sens a fost studiat și iluminatul nocturn, ferit de ostentație și eficient.

La interior, au fost desființate dotările culinare din demisol, înlocuite de arhivă și de un spațiu de relaxare. Camerele de la parter și de la etaj au fost tapetate, s-au restaurat scări, tâmplării, plafoane și pardoseli, au fost achiziționate corpuri de iluminat, obiecte de decor și mobilier adecvat noii destinații. Edificiul și-a păstrat configurația originară și principalele elemente caracteristice. Mai mult decât atât, accesoriile și mobilierul au indus o apropiere de ambianța inițială.

În ipostaza ei actuală, clădirea din strada Verona nr. 2 se inserează cu aplomb în moștenirea arhitecturală a sfârșitului de veac XIX, o epocă fastă în controversata istorie edilitară a Bucureștilor.

Proiect: amenajare birou de avocatură; Adresă: Str. Pictor Arthur Verona nr. 2; Regim de înălțime: S+P+1+M; Client: Rubin, Meyer, Doru & Trandafir; Arhitectură: Graphic Industrial: Arh. Remus Hârșan, Arh. Dragoș Perju; Structură: Dcts; Instalații: Mcgc; Anul începerii și încheierii șantierului: 2017-2019

Proiect apărut în igloo 191 / aug-sep 2019

cop_igloo_191