Peisaj, arhitectură și continuitate. Reconstrucția unui refugiu din Pirinei

ARHITECTURĂ: Snøhetta TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of Snøhetta

Snøhetta a finalizat prima fază a proiectului Réfuge de Barroude, câștigător al unei competiții lansate de administrația Parcului Național al Pirineilor, sit de patrimoniu mondial, pentru construcția unui nou adăpost destinat iubitorilor de munte după ce vechiul refugiu a fost distrus de un incendiu, în urmă cu deceniu. Ridicat pe locul vechii structuri, în afara zonelor cu floră și faună protejată, proiectul împrumută numele circului glaciar în cadrul căruia este situat (Cirque de Barroude) și profită de topografia sitului pentru a genera o construcție pe două niveluri, care să poată acomoda atât excursioniști, cât și personal al parcului.

Conceptul arhitectural al noului refugiu Barroude a pornit de la dorința de a oferi un adăpost sigur, păstrând, în același timp, integritatea și măreția împrejurimilor naturale. În acest cadru grandios, în care prezența umană trebuie să rămână umilă, proiectul atinge un echilibru delicat între integrare și vizibilitate.

Construit urmând principiile arhitecturii bioclimatice, refugiul este o structură modernă și compactă, pe bază de lemn reciclat, care minimizează suprafețele expuse acțiunii factorilor de mediu și se integrează perfect în contextul natural, grație generosului acoperiș verde, ce continuă linia peisajului. Dubla orientare favorizează ventilația naturală, iar anvelopa realizată din aluminiu reciclat protejează spațiile exterioare de vânturile puternice din zonă. Tot în spiritul continuității dintre natură și spațiul construit, într-o fază ulterioară, clădirea va fi înconjurată cu piatră extrasă local.

text4_06 - Room_HighRes_PP - MAJ FORMAT
Clădirea este organizată în jurul a două funcțiuni principale: pe de o parte, spațiile deschise publicului, ce includ zona de recepție, un centru de asistență, sala de mese, dormitoarele și toaletele și, pe de alta, o serie de zone private, rezervate pentru administratorul refugiului și personalul permanent. Zonele comune se deschid către peisajul înconjurător și lacul glaciar Barroude, creând un mediu prietenos și plin de lumină, în timp ce dormitoarele, adaptate utilizării pe timp de iarnă, sunt orientate către nord și crestele munților, asigurând intimitatea necesară.
macheta_07_Physical model_highRes
Machetă

Folosirea materialelor reciclate și forma compactă a noii structuri minimizează nu numai amprenta de carbon, ci și timpul necesar pentru ridicarea acesteia. Managementul eficient al energiei reprezintă, de asemenea, o parte importantă a proiectului. Sistemele de încălzire prevăzute, pe bază de energie solară și biomasă, au rolul de a reduce dependența de combustibilii fosili și a minimiza emisiile de gaze cu efect de seră. În plus, utilizarea panourilor fotovoltaice pentru a produce energie electrică regenerabilă contribuie, la rândul său, la reducerea amprentei de carbon. Apa potabilă este furnizată de un rezervor alimentat de un izvor din apropiere, iar apa reziduală este tratată prin infiltrație, fără impact asupra mediului.

 

Următoarea fază a proiectului va fi demarată în 2025.

Plan parter
Masterplan

PROIECT: Réfuge de Barroude; AMPLASAMENT: Parcul Național al Pirineilor, Franța; SUPRAFAȚA: 540 mp; ARHITECTURĂ: Snøhetta; STRUCTURĂ:  Bollinger + Grohmann; INGINERIE MECANICĂ: Energeco; INGINERIE CIVILĂ: Prima Ingénierie; STATUS: În desfășurare

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0