Peisaj și arhitectură. O conversație cu Christian Beros

INTERVIU: Anda Zota FOTO: courtesy of Beros Abdul
Beros Abdul Arhitecți Asociați (BA+) a pornit când Christian Beros și Esenghiul Abdul și-au propus să lucreze cu spațiul public de diferite facturi. Proiectele lor variază ca scară și funcțiuni, însă lucrează în manieră fluidă cu arhitectura și urbanismul. Despre legătura dintre ele, despre cum proiectăm și cum ne raportăm la interdisciplinaritate pentru un spațiu comun calitativ, am discutat cu Christian Beros în interviul ce urmează.
Ce este arhitectura peisagistică pentru tine?
Înțelegem arhitectura peisagistică ca pe o disciplină care ne ajută să creăm o punte între mediul construit și natură, mai ales atunci când discutăm despre oraș. Este o abordare care poate completa unele lacune și depăși limitările planificării urbane și ale designului urban tradițional, pentru a face față problemelor ce țin de densificare, criza climatică, managementul apelor, poluarea, neglijarea habitatelor naturale – cu care ne confruntăm în prezent.
Noi am fost școliți într-o viziune „ortodoxă” despre ce înseamnă un oraș, în care planificarea are un rol important în proiectarea unor strategii pe termen lung prin crearea instrumentelor pentru dezvoltarea viitoare, iar designul are un rol secundar în modelarea acestor orașe și clădiri. Cu toate acestea, planificarea urbană, așa cum este încă aplicată, este un proces pe termen lung, cu un impact redus și lent în rezolvarea problemelor contemporane (cu atât mai mult în orașele din România), care nu poate face față vitezei actuale de dezvoltare a orașelor, mai ales atunci când cea mai mare parte a acesteia este condusă de sectorul privat.
În plus, acum resimțim efectele schimbărilor climatice și este tot mai evident că trebuie să răspundem noilor cerințe ale utilizatorilor, cum ar fi accesul facil la spații publice verzi de bună calitate și, în cele din urmă, nevoia comunităților de a se adapta condițiilor de mediu prin intervenții la scară largă, la nivel de infrastructură. De aceea, strategiile și proiectele trebuie să fie proactive, iar o abordare ecologică trebuie să fie pusă în prim-plan.
Cum se integrează peisajul în arhitectură, în viziunea voastră?
Ca disciplină, peisagismul trebuie să lucreze în paralel cu arhitectura în abordarea problemelor de mediu atât la scara orașului, cât și a clădirilor. Arhitecții și peisagiștii trebuie să răspundă în egală măsură la întrebări legate de modul în care creăm spații (publice și private) și trebuie să facă asta ținând cont de problemele actuale, dar să și anticipeze provocările cu care ne vom confrunta în următorii 5, 10 sau 20 de ani. În acest context, atât arhitectura, cât și peisagismul au avantajul de a lucra direct cu dezvoltatorii, care împing profesia către răspunsuri concrete în perioade scurte de timp, fiind mai reactivi și eficienți în gestionarea problemelor spațiale și de mediu decât planificarea tradițională.
În timp ce, în cazul arhitecturii, rezultatele sunt mult mai rapide, poți vedea, utiliza și măsura impactul unei clădiri imediat ce a fost construită, atunci când lucrezi cu natura, ai nevoie de cel puțin câteva sezoane pentru a vedea schimbări în spațiu, trebuie să îi oferi timp naturii să se adapteze mediului urban, și este interesant să vezi cum proiectul se schimbă și evoluează în timp, cum poate fi influențat de către utilizatori, la rândul lor, sau poate afecta percepția mediului construit.

Lucrați preponderent cu spații publice, deci aveți o conexiune directă cu felul în care spațiile verzi, piațetele funcționează în cadrul orașului. Au bucureștenii spații publice conforme? Dacă da, care?
Cred că principalele probleme în orașe precum Bucureștiul provin din planificarea deficitară, birocrație și un mod vechi de abordare a construcției de orașe. Există mai multe proiecte, strategii și inițiative bune, în special din partea tinerilor planificatori și arhitecți, dar și a dezvoltatorilor privați, în tot orașul, însă majoritatea rămân pe hârtie, deoarece este extrem de dificil să le împingi mai departe odată ce trebuie să interacționeze cu administrațiile locale.
În ceea ce privește spațiile publice verzi și, de asemenea, domeniul public în general, Bucureștiul are un potențial uimitor: parcuri mari în apropierea zonei centrale, bulevarde largi care le conectează, o scară relativ redusă (cu excepția, poate, a noilor cartiere dense care se dezvoltă spre periferia orașului) care ar putea facilita mersul pe jos și cu bicicleta, precum și un sistem de transport public decent. Oamenii sunt dornici să folosească domeniul public, ori de câte ori acesta este pus la dispoziție închizând străzile pentru trafic în centru, dar și în diferite cartiere, și există o creștere interesantă a serviciilor de bună calitate oferite, ceea ce face ca peisajul orașului să fie mai atractiv.
Nu e necesar ca un oraș să fie extrem de dens plantat pentru ca oamenii să se bucure de spațiile publice; cred că este vorba mai degrabă de combinarea unei bune accesibilității, a conectivității între diferite destinații care susțin funcționalitatea zonei, a accesului la natură și un microclimat favorabil, și nu în ultimul rând înțelegerea și integrarea unui context local.
Dintre proiectele noastre, Sector 0 – ansamblul clădirilor de birouri Tandem și Millo devine un exemplu pozitiv pentru cum oamenii se bucură să fie afară și să folosească spațiul public.
În acest caz, am lucrat alături de ADNBA din fazele incipiente până la finalizarea execuției noului spațiu public creat în fața clădirii Tandem, a legăturii dintre străzile Millo și Câmpineanu și a zonei de acces dinspre Câmpineanu, precum și a tuturor teraselor care acționează ca o continuare a infrastructurii verzi.
Amenajarea spațiului public susținută de parterul cu funcțiuni comerciale ține cont de nevoia de a realiza conexiunile potrivite, de a introduce locuri de odihnă și locuri de întâlnire. Insulele verzi au fost înălțate pentru a avea cantitatea potrivită de sol pentru copaci suficient de maturi, iar speciile au fost combinate pentru a crea un efect sezonier care poate evolua în timp, oferind suficientă umbră, culoare și volum.
Cum proiectați un spațiu public? Care sunt principalele caracteristici pe care le implementați?
Nu există o rețetă, fiecare spațiu are mai degrabă condițiile sale locale, restricții, climă diferită și așa mai departe. Dar sunt câteva principii după care ne putem ghida și care sunt inerente modului în care oamenii se mișcă și se comportă în spațiu, modului în care socializează, se orientează, înțeleg distanțele, spațiile de care avem nevoie pentru a merge pe jos sau cu bicicleta, distanțele pe care suntem capabili să le parcurgem confortabil, modul în care vederea noastră limitează felul în care percepem spațiul. Parte din ele sunt ușor de înțeles și măsurat și le aplicăm încă de când făceam parte din Space Syntax Laboratory la Bartlett. Toate aceste date sunt deschise și accesibile.
În afară de măsurile obiective de funcționalitate, există necesități de mediu, cum ar fi gestionarea apei, controlul însoririi și temperatura, pe care strategia de înverzire și plantare le poate rezolva. Adițional, particularitățile unui sit, evoluția sa, mediul construit înconjurător trebuie să se reflecte invariabil în proiect.
Pentru a găsi niște exemple bune probabil că nu este nevoie să vă deplasați mult mai departe de așezările dezvoltate în mod tradițional/spontan, la scară mai mică sau mai mare, pentru a vedea, a citi și a înțelege cum se modelează un spațiu public bun.

Care sunt câteva dintre spațiile publice la care ați lucrat și despre care crezi că au schimbat felul cum funcționează cartierul în care se află?
În mod cert intervenția din Sector 0 a avut un efect interesant de a readuce oamenii într-un loc până acum netranzitat, subutilizat, neglijat, dar aproape de Calea Victoriei. UCenter este, de asemenea, un exemplu de spațiu în esență aparținând unei clădiri de birouri deschis către public, cu o conexiune atât vizuală, cât și fizică cu împrejurimile, deși funcțiuni atractive care vor spori și mai mult funcționalitatea zonei sunt încă așteptate. Similar cu Tandem, spațiile verzi sunt elementul-cheie care creează relațiile dintre terase, curte și Parcul Tineretului.
Avalon este, de asemenea, un proiect interesant în care am reușit să aplicăm ideile unui peisaj funcțional, un proiect în care parcul central nu este doar o zonă de agrement pentru cartier, ci funcționează și ca infrastructură pentru gestionarea apei, conectând aleile verzi, parcul și curțile interioare într-o rețea care colectează excesul de apă de ploaie, o filtrează într-un bazin natural și apoi o conduce în lacul învecinat.
Din experiența ta, politicienii și actorii cu putere de decizie din administrațiile locale înțeleg și cunosc nevoile unui oraș mai bun din perspectiva peisajului?
Există un decalaj în modul în care administrațiile, urbaniștii, dezvoltatorii și chiar și arhitecții percep arhitectura peisageră. De cele mai multe ori, aceasta este considerată ca ornament, în sensul legat de horticultură și grădinărit, acestea fiind de fapt complementare arhitecturii peisagere, la fel ca și gestionarea apei, designul urban, gestionarea energiei și a deșeurilor.
Viziunea unei intervenții contemporane de arhitectură peisagistică ar trebui să depășească ideea de înfrumusețare a orașului și să privească mai degrabă peisajul ca pe o infrastructură cu un rol important în felul în care modelăm orașele și teritoriile, cu un obiectiv comun de a crea spații pentru oameni, în cadrul naturii, și cu un punct de vedere ecologic.
La ce lucrați acum?
În prezent, lucrăm la mai multe proiecte rezidențiale și comerciale, cu diverse niveluri de impact urban. Vom începe în curând execuția spațiilor publice pentru UCenter 2 pentru Forte Partners, și se apropie de finalizare prima etapă din parcul central și infrastructura publică a complexului Avalon pentru Prime Kapital. Încă sunt în faza de proiectare spațiile comune pentru alte ansambluri rezidențiale realizate de Speedwell, precum și câteva proiecte comerciale.