Pentru bună și frumoasă amintire: Lipovenesc la Jurilovca

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Marian Sterea

Dobrogea de Nord este o zonă specială, unde Dunărea se întâlnește cu marea, iar pescarii și năvoadele lor încă mai pornesc în zori cu lotca pe apele lacului Razim. Jurilovca și a sa comunitate de ruși lipoveni trăiesc și acum sub influența tradițiilor străvechi și tocmai acestea i-au fermecat pe Daniela și Marian Sterea care, în paralel cu o gospodărie, au clădit aici un spațiu de aducere-aminte a poveștilor satului, cu oamenii și meșteșugurile sale – proiectul Lipovenesc.

În 2018, Daniela și Marian Sterea își cumpărau o casă la Jurilovca, acest colț al Dobrogei încărcat de istorie și povești care încep din Antichitate – în apropiere se află ruinele fortăreței greco-romane Orgame/Argamum (se pare prima așezare locuită din Dobrogea) – și care continuă până astăzi grație comunității de ruși lipoveni ce întemeiau aici un mic cătun în secolul al XIX-lea. Și tocmai aceste povești i-au inspirat pe cei doi în demararea proiectului Lipovenesc, care consemnează foto și video viața satului și istoriile oamenilor locului, după cum ne spune Marian: „Proiectul Lipovenesc a prins viață în 2018, când, după ce ne-am luat casă în Jurilovca, am documentat fotografic tradițiile din săptămâna Paștelui la Biserica din Sarichioi. Acesta a fost momentul în care ne-am îndrăgostit de datinile rușilor lipoveni și am hotărât să transmitem mai departe tot ce ține de cultura și tradițiile acestora.”

De atunci, gospodăria de la Jurilovca a crescut, iar curtea este plină de viață în orice anotimp, pisicilor, caprelor sau câinilor ținându-le companie în prezent și două exemplare de alpaca, Piciu și Lulu. Iar pe lipovenesc.ro s-au adunat pentru posteritate poveștile meșteșugarilor din zonă: „Meșteșugarii vor să transmită și generațiilor viitoare tot ce ține de meșteșugul pe care îl făuresc, așa că au fost bucuroși când am venit cu inițiativa de a documenta atât fotografic, cât și videografic meseria lor.”

Rufin Nichita și icoanele sale pictate în ulei, fabrica de rogojini care transformă stuful într-o serie de produse bine-cunoscute, pescarul Adrian Pestrițu, care pornește în zorii zilei cu lotca prin laguna Razelm-Sinoe pentru a pescui la năvod, sau tâmplarul Anatol Curuzan, care împreună cu echipa sa realizează mobilier din lemn cu elemente tradiționale sau restaurează mobilier – iată numai câteva dintre poveștile consemnate de Lipovenesc.

În caz că vă întrebați ce se mai poate face la Jurilovca și în împrejurimi, motivele de descoperire și bucurie pot fi multiple: o plimbare cu barca pe lacul Razelm (Razim), cel mai mare lac de apă dulce din țară, descoperirea ruinelor Cetății Histria (cca 657 î. Hr.) întemeiată de grecii din Milet, iar pentru iubitorii de natură, o plimbare pe insula Șacalin și prin Rezervația Naturală Pădurea Babadag. De pus pe listă este și Gura Portiței, unde apele Dunării se întâlnesc cu Marea Neagră. Cât despre un prânz lipovenesc delicios, Marian ne spune ce nu e cazul să ocolim: „De la un prânz lipovenesc nu trebuie să lipsească niciodată borșul de pește pregătit de un pescar, pasta de șalău cu maioneză, pirojkile cu varză, iar ca desert recomandam vareniki.”

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0