fbpx

Perpetuum Cycle

Text: Doru Popescu
Foto: Perpetuum Cycle

Perpetuum Cycle

Povestea Perpetuum începe cu doi fotografi, Doru Popescu şi Iulius Costache, prin natura meseriei foarte mobili, spre ubicuitate uneori, şi oricum bikeri din pruncie, care nu mai au loc în studioul foto de colecţia lor de biciclete vintage… Ce făceam iniţial era pentru uzul personal exclusiv. PerpetuumCycle.com a venit pe urmă. Regulile? Câteva, dar sfinte: Uşurime, robusteţe, eficienţă maximă, mentenanţă zero: rezultanta lor? Simplitatea! Filosofia Perpetuum? „Astăzi, trebuie să ştii la ce să renunţi pentru a fi împlinit!” Scopul nostru era conceptul de bicicletă lucidă. Compactă, ca dintr-o bucată, ne-dereglabilă, uşoară, adecvată ca o prelungire a propriului corp.

Realizând că bicicletele noastre sunt mai solide, mai “maintainance-free”, mai urban-proof şi mai ales mai uşoare decât ultimele hi-tech-uri din comerţ, am pornit treaba. Ne-am orientat puţin şi ne-am dat seama că suntem primii. Pe vremea aia, prin 2007, ne spuneam Fixed Syndicate, când, căutând prin toată ţara cadre rare şi piese de pistă, ne-am trezit că suntem singurii care folosesc biciclete fixie, adică „bicle” minimaliste, făcute pentru velodrom, dar adaptate de noi pentru urban. Şi ne-am dezvoltat singuri o piaţă de nişă, iniţial pe un blog mai art/lifestyle – fotociclism.blogspot.com, apoi fixie-ro-mânia, şi pe tot ce însemna forumuri şi online, articole, modă, shootinguri etc. Ne-a ajutat binişor faptul că suntem fotografi. Brandul nostru transcende orice fel de paradigme obişnuite ale marketingului, publicităţii şi promovării. De la început am fost propriii noştri copywriteri, graphic-designeri, fotografi şi… mecanici! Totul e lucrat de noi, de la logo, identitate, shootinguri la gravură, pielărie şi şurubăreală. Conceptul “do it yourself” însuşi îşi găseşte epitomia în Perpetuum!

Perpetuum Cycle

Cadrele Perpetuum? Pe cât de vintage pe atât de eterne. Cadre de la maeştrii manufacturieri oldschool – Ernesto Colnago, Giani Losa, Eduardo Bianchi, Eddy Merckx, Gabriele Chesini etc. alcătuiesc o galerie ce surclasează lejer competiţia actuală de serie. Începând cu materia prima: oţelul. Aluminiul îmbătrâneşte în timp şi se fisurează, iar carbonul se sparge la şocuri dure. În tot cazul, nu sunt pentru oraş, fiind rigide, deci incomode. Or, cum oţelul bine aliat, călit şi mufat (îmbinat) are viaţă veşnică, am ales cele mai bune cadre de aliaj oţel CrMo pentru a crea biciclete urbane unicat.

În mare tot ceea ce trebuie să ştiţi despre bicicletele Perpetuum se vede din prima. Calităţile ascunse sunt remarcate însă abia când începi să pedalezi. Este ceea ce noi numim marketing ostensiv. Te convingi imediat ce vezi cu ochii tăi şi încerci. Cei care şi-au dorit iniţial doar un gadget trendy realizează acum că deţin unul foarte necesar… Calitatea ride-ului ţine la Perpetuum de o combinaţie aproape mistică de uşurime, elasticitate a oţelului, pas la pedalare (raport de transmisie) şi eliminare a frecărilor inutile. Senzaţia de planare, de survolaj este balansată doar de manevrabilitate şi fermitate. Roţile mari dau eficienţă sporită şi „planează” mai uşor peste neregularităţi sau obstacole, chiar borduri. Am şi lansat de altfel, pentru nedumeriţi, un documentar Perpetuum în care arătăm felul în care superbele şi „gracilele” gazele pe două roţi sunt purtate, testate de noi şi supuse unor trick-uri infernale, sărituri, salturi enorme peste borduri, scări, sunt călărite pe o roată sau luate la ture de 300 km într-o singură zi şi nu comentează! Am vrut să arătăm că o asemenea maşinărie are calităţile combinate ale unui ţânc şi ale unui planor!

Perpetuum Cycle

O Perpetuum, fie ea în trecere sau parcată, atrage mereu privirile prin coerenţa detaliilor şi a întregului. Manşoanele din plută cusută în piele box sau şaua de piele perforată ori gravată sunt elemente discrete în tot ansamblul, dar iradiază în detaliu. Izolaţiile din piele la colierele cromate fac ca nimic să nu zdrăngăne sau să atârne. E mult purism şi poezie în trendul acesta minimalist, iar noi ştim bine că nu construim bicle pentru oricine. Noi nu „facem biciclete”. Noi ÎŢI facem bicicleta. E o diferenţă.

Am căutat să creăm şi să acoperim o zonă a pieţei care ştie foarte bine ce vrea, însă nu se regăseşte nicicum în oferta mainstream autohtonă. De-asta nici nu vrem propriu-zis „înghesuială” la Perpetuum, cât clienţi de calitate, care înţeleg pasiunea noastră pentru că o au şi ei! Şi aici cred că am făcut deja ceva educaţie, dar mai e circumvoluntariat de făcut.

Perpetuum Cycle

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0