fbpx

PETER JECZA. LECȚIE DESPRE IMPERFECȚIUNE

315 ani stau între imperfecțiunea poetică a lucrărilor sculptorului Peter Jecza, expuse acum la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, și cărămizile Palatului Mogoșoaia, a căror lecție este frumusețea zidirii brâncovenești, mângâiată nu doar de lumina aurie a amiezii, în orice zi de toamnă, ci și de reflexele aurii ale mozaicului său.

Alegerea spațiilor brâncovenești pentru „lecția de imperfecțiune” este mai mult ca perfectă. Relația osmotică dintre expunere și spațiul expozițional răsfață privitorii cu un mega-semn. Un sens zidit frumos din cărămidă, bronz și vise.

După anii 1980, creația artistului reunește sinteze formale, simbolice și tematice care marchează o perioadă bogată în chestionări și decantări expresive și de meta-limbaj. Instrumentarul său formal sunt cubul și sfera, acestora adăugându-li-se explozia în sens de forță germinativă, de terță natură debordantă.

Lucrările expuse în saloanele Palatului Mogoșoaia port fi percepute ca un alt mozaic prețios, de astă dată tridimensional.

 

Inițiatorul expoziției: Fundația Interart TRIADE, în cadrul programului Memoria Jecza

Parteneri: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

Expoziție realizată cu sprijinul: Primăriei Capitalei și al Galeriei Jecza Timişoara

Perioada: septembrie 2017 – ianuarie 2018

Curator: Mădălina Mirea

Loc: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

Conținut expozițional: lucrări din colecţiile Muzeului de Artă Timișoara, Muzeului Național Secuiesc Sf. Gheorghe, precum și din colecții private – Lecca, Herczeg, Mihu, Simcelescu, Mesaros, Babusceac, Jecza.

Precedent: Expoziția a fost prezentată la Muzeul de Artă „Jean Mihail din Craiova” (iulie-septembrie 2017).

 

În esenţa ei, sculptura lui Peter Jecza rezultă din dinamica a trei entităţi: cubul, sfera şi erupţia. Elanul, forţa lăuntrică, ce determină întreaga mişcare a înţelesurilor şi, implicit, întreaga pulsaţie a formelor şi volumelor, a semnelor plastice, o reprezintă propensiunea celor două corpuri emblematice (cub – sferă) de a se contopi, de a realiza o sinteză. Avem de a face cu eterna aspiraţie a eului reflexiv de a înfăptui contopirea principiilor contrare. Din unghi estetic, confruntarea cub – sferă transcrie dialogul, nu o dată tensionat, dintre arta clasică şi cea modernă. Acest releu, acest conflict, plastic, dar şi vizionar, cub – sferă, conduce la o largă desfăşurare de tensiuni şi antinomii, artistice şi meta-artistice, precum acelea dintre verticalitate şi orizontalitate, clasicitate şi modernitate, cea dintre natură şi cultură, dintre celest şi teluric, dintre eteric şi mineral. (Sorina Jecza-Ianovici)

Fundaţia Triade este prezentă din anul 2000 pe scena culturală a Timişoarei (fondator: sculptorul Peter Jecza). Programele vizează arta în spațiul public, recuperarea și restituirea patrimoniului local și includ artiștii generației ’60 – pionieri ai artei contemporane, dar și tineri creatori. Triade a organizat peste 200 de expoziții în spațiile proprii din Timișoara sau prin parteneriate internaționale, în Europa. A editat peste 200 de albume și cărți de artă.

Fundaţia Triade este coorganizator al Bienalei Art Encounters (2015, 2017).

Persoană de contact (presă): Sorina Jecza / 0744 774724

Fundația.triade@gmail.com www.triade.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0