fbpx

Petrila. Atelier internaţional de arhitectură

A.D.E.R.F – Asociaţia Studenţilor şi Doctoranzilor Români din Franţa, împreună cu Societatea Culturală Condiţia Romană, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea Ion Mincu organizează în perioada 14-20 octombrie 2012 un Atelier de Regenerare Urbană Post-Industrială la Petrila.

Petrila. Atelier internaţional de arhitectură

Atelierul reprezintă prima parte a unui proces mai lung, ce îşi doreşte o perenizare, având ca rezultat final contribuţia la crearea unei strategii de dezvoltare a oraşului Petrila în relaţie cu un scenariu de reutilizare a patrimoniul său industrial – Exploatarea Minieră Petrila.

România deţine un patrimoniu industrial deosebit de bogat, localizat în mai multe zone, în funcţie de specificul industrial al fiecăreia. Acest patrimoniu, se bucură de foarte puţină recunoaştere din partea reprezentanţilor locali aflându-se în pericol, deşi ar avea totodată potenţialul de a deveni un vector de dezvoltare în aceste foste zone industriale, în mare parte aflate în declin economic.

Una dintre aceste zone, este Valea Jiului, al cărei caz de decădere economică şi socială este bine cunoscut în România. În acest moment, se încearcă o „ecologizare” a zonei, sinonimă cu „tabularasa” deşi problema economică a reorientării profilului acestor oraşe rămâne. În această situaţie, devine vitală sensibilizarea factorilor de decizie din aceste oraşe, pentru a putea scoate în evidenţă imensul potenţial economic pe care aceste regiuni industriale l-ar putea avea.

În contextul Văii Jiului, oraşul Petrila se remarcă în primul rând prin calitatea fondului industrial existent, dar mai ales şi prin interesul unui nucleu al comunităţii locale faţă de acest patrimoniu şi dorinţa lor de a găsi o soluţie spre a-l folosi la adevărata sa valoare.

Atelierul internaţional de arhitectură Petrila – Regenerarea unui peisaj industrial rezultă din acest interes al zonei sale industriale cât şi al locuitorilor săi. Avem certitudinea că prin puterea exemplului, acesta va constitui un prim pas în reconsiderarea abordării faţă de acest tip de situri şi în evitarea pierderii imense pe care ar constitui-o patrimoniul industrial românesc, evitând în acelaşi timp o muzeificare şi utilizându-l ca pârghie de relansare economică.

#DLD
4498

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0