fbpx

Petrom City

Noul sediu Petrom din Bucureşti îşi propune să fie o afirmaţie de proporţii deloc neglijabile a principiilor unei companii aflate în plină dezvoltare. Filosofia brandului, dezvoltată în jurul triadei pionierat – parteneriat – profesionalism trebuia exprimată cât mai fidel de proiectul ce urma să aducă angajaţii, răspândiţi în peste 10 clădiri, într-un singur loc, un sediu al comunicării deschise, informaţiei şi dezvoltării. Acest loc a devenit Petrom City.

Text: Luiza Hanc
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info

Petrom City

Nevoia de grupare a diferiţilor membri ai organizaţiei sub acelaşi acoperiş a devenit o realitate stringentă acum cinci ani, când a început transformarea accelerată a companiei. Atunci a apărut ideea construirii unui sediu central pe proprietatea Petrom situată pe malul lacului Străuleşti. Locul adăpostise cândva un depozit de produse petroliere bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar solul şi pânza freatică erau contaminate. În consecinţă, prima acţiune a companiei a fost aceea de reabilitare ecologică a unei zone de aproximativ 200 000 de metri pătraţi. Conform principiilor dezvoltării durabile, restabilirea echilibrului ecologic al suprafeţei nu trebuia să împiedice modul de folosire viitoare a terenului, deci decontaminarea nu a folosit mijloace chimice. S-a preferat în schimb implementarea unui concept de decontaminare sustenabil, ce utilizează microorganisme.

Petrom City

Este interesant faptul că la data începerii investiţiei (februarie 2007), metodologia privind confirmarea acţiunilor de ecologizare a solului nu era definită. Astfel, s-a născut un frumos parteneriat între Petrom, pe de o parte, o echipă de specialişti străini finanţaţi de primii şi, pe de altă parte, autorităţile române dispuse să-şi construiască standardele odată cu acest proiect-pilot. Un alt câştig comun al acestei colaborări a fost infrastructura zonei, depăşind cu mult suprafaţa propriu-zisă a terenului vizat. Cei 1,7 km de circulaţie carosabilă şi pietonală (incluzând piste de biciclete, spaţii plantate, sisteme de iluminare şi cabluri electrice îngropate – în linie cu sistemul net-city, precum şi întreaga reţea de utilităţi aferente proiectului de infrastructură avizat prin PUZ-ul necesar investiţiei) au fost realizaţi de Petrom şi vor fi transferaţi Primăriei Municipiului Bucureşti.

Petrom City

Următorul pas a fost organizarea unui concurs, iar briefingul pentru proiectul de arhitectură a fost structurat în jurul a trei concepte pe care soluţia trebuia să le transmită: Comunicare, Transparenţă, Sustenabilitate. Conceptul considerat cel mai aproape de nevoile companiei a fost cel al firmei de arhitectură germane Anin•Jeromin•Fitilidis (AJF), care propune organizarea incintei după maniera campusurilor universitare. Într-adevăr, asemenea lor, Petrom City este compus din mai multe clădiri – în afară de sediile pentru birouri, sunt necesare şi un centru IT, şi o centrală electrică – însumând 100 000 de metri pătraţi desfăşuraţi.

Petrom City

Hotărât lucru, bijuteria ansamblului o constituie Infinity Building , un cuplu format din două clădiri de birouri ovale intersectate ce re-creează simbolul infinitului. Aici urmează să lucreze, începând cu finalul anului curent, o parte din cei 2 500 de angajaţi. Confortul acestora, ca şi atmosfera generală pozitivă din interiorul clădirilor au fost un deziderat pentru arhitecţi. Birourile de tip open space, dimensionate generos, alcătuiesc majoritatea spaţiilor dezvoltate perimetral în forma curbă a planului caracteristic.

Petrom City

Iluminarea optimă s-a obţinut prin faţada perfect clară, ce ilustrează, de altfel, şi unul dintre principiile Petrom: transparenţa companiei. Sustenabilitatea proiectului este prezentă în detaliile de multe ori neglijate de privirea superficială asupra clădirii, dar esenţiale pentru cei ce lucrează în ea. Jaluzelele „inteligente” aplicate pe faţada-cortină se auto-reglează în funcţie de cantitatea de lumină primită în diversele momente ale zilei, economisind, astfel, energia consumată pentru răcirea spaţiului de lucru. În plus, centrala ce alimentează cu energie întregul ansamblu asigură o eficienţă energetică foarte ridicată, de 90% faţă de o medie de 40-60% existentă astăzi în majoritatea clădirilor. Nici detaliile legate de colectarea selectivă a deşeurilor nu au fost uitate, ele sunt integrate încă de la etapa conceptului arhitectural.

Petrom City

În centrul fiecăreia din formele ovale este amplasat câte un atrium amplu, peste care se întind pasarele ce leagă diferitele zone. Aici se află zonele de discuţii, de brainstorming, micile spaţii de servire a cafelei, iar prin suprapunerea lor verticală s-a obţinut ceea ce s-ar putea numi un nucleu al comunicării. Nu întâmplător, parapetul acestor căi de comunicare a fost împodobit, în urma unui proiect distinct de environmental branding, cu citate alese în urma propunerilor angajaţilor Petrom, chestionaţi prin diferite sondaje. Astfel, micul oraş Petrom devine un act participativ, al tuturor celor ce lucrează aici, cu care fiecare se poate identifica.

Petrom City

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0