fbpx

Phenomena Gallery, spațiu de visare, cercetare și creație

ARHITECTURĂ ȘI DESIGN: Phenomena Laboratory TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Vlad Pătru

Pentru cititorii igloo, arhitectura de interior creată de Phenomena Laboratory a devenit, cu toată excentricitatea și imaginarul ei retro-futurist imersiv, o prezență vizuală familiară. Ce se cunoaște însă mai puțin despre echipa Phenomena e activitatea sa de cercetare interdisciplinară către noi limbaje de expresie arhitecturală, dar și artistică, activitate care precedă și însoțește – discret și decisiv – tot ceea ce vedem că le poartă semnătura. Așa că vă dezvăluim în premieră fragmente din laboratorul de idei Phenomena și din recent inaugurata Galerie care scoate, în sfârșit, la lumină rezultatele acestor nevăzute căutări.
Aveam neapărat nevoie de un mediu excepțional în care să lucrăm și să gândim, care să ne inspire și care să vorbească, estetic și funcțional, aceeași limbă ca a proiectelor noastre externe, pentru că aici petrecem mai mult timp conștienți decât acasă. Un mediu de lucru obscur nu îți oferă premisele unei dezvoltări armonioase. Eduard Baicu, co-fondator Phenomena Laboratory

Spațiu


Mai mult decât un birou de arhitectură, Phenomena își creează și testează ideile pe teritoriul liminar al unui laborator propriu – un spațiu, fizic și mental, fără de care proiectele sale pur și simplu n-ar putea exista. Laboratorul e un punct mereu irepetabil într-un timp al duratelor lungi și al mișcărilor organice. 

„E locul unde poți să trasezi linii la infinit, până găsești volumetria potrivită. Pe hârtie cu creionul, nu pe calculator”, povestește Eduard Baicu, co-fondator Phenomena. „La noi așa începe lucrul, prin desen, prin plăcerea exercițiului, prin eliberarea minții, dincolo de orice presiune a timpului. Inclusiv prin sondarea unor piste și idei ce nu se vor materializa niciodată, sunt și ele parte din experiența cunoașterii.”

 

Timp
Tot sub semnul timpului – ca proces perpetuu înnoit, deci și ca început perpetuu – s-a concretizat anul acesta și Galeria Phenomena, pandant vizibil și palpabil al Laboratorului ascuns. Spațiul întredeschis în care visările și explorările de laborator, fie ele difuze sau chiar imposibile, capătă formă și corp, devin obiecte de creație, capabile la rândul lor să (de)structureze un mediu, să dea relief, să disloce percepția obișnuită asupra timpului și spațiului, să genereze o emoție. Să afirme o prezență și să lase o urmă.

Timpul – în întreg spectrul său de maleabilitate și relativitate – rămâne, de altfel, un concept fundamental în filosofia și activitatea Phenomena, care, în mod consecvent, nu se grăbește să iasă în lume. „Fiecare lucru la timpul lui” nu ar fi, în cazul de față, o vorbă aruncată din reflex, e însuși principiul evoluției Phenomena de-a lungul anilor – discret și substanțial.

 

Materie
Spațiul Phenomena – galerie, laborator, birou de zi cu zi – e în sine un personaj memorabil, afin scenografiilor lui Wes Anderson. E un spațiu-manifest. Și chiar întruchiparea la scară umană, imediată, de uz cotidian, a ideilor exuberante de pe hârtie. 

Și totuși ce fel de obiecte compun (și descompun) microuniversul acestei noi Galerii? Sunt, pe de o parte, produse de uz obișnuit, ivite din observarea unor neajunsuri sau limitări ale spațiilor actuale de locuit, dar marcate de o anume notă sculpturală esențializantă ce le conferă o prezență fizică puternică și creează, prin juxtapunerea de familiar și insolit, o tensiune vie.

O masă cu blat unduit din marmură, corpuri ultra-modulare ce amintesc de jocurile și curiozitatea copilăriei, covoare ce transpun în plan geometrii neașteptate, mostre experimentale de materiale în căutarea formulei optime. Și mai sunt, pe de altă parte, lucrări de artă, obiecte de graniță: sculptură, pictură, fotografie, instalație, deci tot intervenții arhitecturale creative (și deseori ludice) asupra materiei.

Fiecare obiect își impune prezența în peisaj, orientează privirea și reordonează proporțiile, devenind el însuși o experiență senzorială memorabilă, prin polaritățile pe care le conține în mod ireductibil: linia dreaptă și curba, golul și plinul, austeritate și luxurianță, transparent și opac, masivitate și suplețe.

Obiectelor „expuse” li se adaugă o serie de elemente-experiment integrate firesc în mediul de lucru, ca într-un continuum deopotrivă armonios și problematizant de la viziune la realitate: un paravan rotativ supradimensionat ce delimitează galeria de zona de lucru și de laborator, o ușă de colț, frântă la 90 de grade, ce pare să sfideze, prin ergonomie, legile intuiției, un blat masiv de bucătărie suspendat, corpuri de depozitare dispuse în zig-zag spre a li se masca, subtil, conținutul…

Toate acestea nu sunt obiecte „ideale”, ci tind asimptotic către „idee” și esențial, într-o mișcare interioară permanentă, sunt deci vii și neîncheiate, sunt ceea ce urmează să devină. „Manipulăm materie în timp” – așa se autodefinește Phenomena, probabil singurul birou de arhitectură din România care își dorește în echipă un scriitor.

Phenomena Gallery de pe Str. Aristide Demetriade 7 se va deschide public doar de câteva ori pe an, în momente-cheie ce vor marca lansarea unor creații și colecții inedite.

 

Articol publicat în Agenda din igloo #206 / februarie-martie 2022 / Arhitectură vizionară

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0