Pianul, biblioteca, șemineul: Casa Studio

Ariile periurbane, satele din aglomerațiile metropolitane românești – indiferent că vorbim de orașe mari sau mici – suferă încă și acum de supra-construire. Zone largi unde altcândva creștea porumb sau erau cultivate legume și flori au devenit acum edificabile. Cum? Au trecut în intravilan. În majoritatea cazurilor „condamnarea” la intravilan aduce pe teren o casă foarte urâtă, anostă, mare, uneori cu un exces aproape candid de decorație, însă visată profund de viitorii proprietari.

Aria Corbeanca are – prin proximitatea cu Bucureștiul – un statut heteroclit: nici comună, nici orășel. Este, de fapt, un lung de drum de tarla, în stânga și în dreapta căruia a crescut comuna. Echipa de arhitecți Ardelean și Dron s-a confruntat cu o misiune dificilă de proiectare: imaginarea unei case pe un teren în Corbeanca, cu case deja construite în stânga și în dreapta. Față de context, „închiderea” părea o strategie potrivită pentru a nu fi expus nu atât privirii vecinilor, cât poluării estetice.

Cum poate un proiect de arhitectură să reunească armonios trei elemente diferite, respectiv un pian, o bibliotecă și un șemineu? a fost întrebarea formulată de echipa DAAA când a început proiectul Casei Studio. Și au spus da, elementele-cheie, parte din temă, fiind, în afara depoluării (pentru a utiliza un eufemism), și dorința unui artist, proprietarul casei, de a concilia spațiul de inspirație și creație muzicală cu spațiul de locuit.

daaa_edw_cmyk_06

Terenul din Corbeanca, ideal prin orientare cardinală, este accesibil la nord dintr-o stradă cu un trafic redus și se deschide la sud spre pădure. Deschiderea spațiilor a jucat un rol major în deciziile proiectului, iar, conceptual, casa are două fețe, un oximoron determinat cardinal, unde aria majoră e deschisă la sud, spre pădure printr-o curte vegetală, iar accesele și spațiile secundare stau la nord, către stradă, mediate de o curte minerală.

Punctul central și generator al spațiului interior este livingul pe două niveluri, cu cele trei elemente esențiale ale sale: pianul, biblioteca și șemineul. În jurul lui sunt articulate restul spațiilor. O comunicare vizuală între dormitoarele din etaj și întreaga zonă de zi din parter face spațiul fluid, revizitând precedentul corbusian de vilă (Citrohan 1920).

Volumetria albă, simplă și compactă se deschide către curte prin vitrajul general al fațadei de sud. Interiorul se dizolvă în exterior prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Celelalte laturi ale clădirii rămân introvertite, sunt dominate de plin și acceptă tăcut goluri mici, punctuale. Alături de zidul opac de incintă, plinurile asigură intimitatea față de stradă și vecinătăți. Succesiunea stradă, curte minerală, coridor de acces, zonă de zi, curte vegetală face traversarea casei specială. Dinspre stradă, casa este apropape nevăzută. Intrarea în volumetria albă, simplă și ermetică este marcată de o nișă în care se distinge o ușă neagră, masivă, din metal. Dincolo de aceasta, se află un coridor separat de zona de zi prin elementul vertical, creat de biblioteca transparentă, dar și prin schimbarea de finisaj a pardoselii. Din living-ul pe două niveluri se vede grădina și, în fundal, pădurea. Din terasa deschisă se prelungește orizontal, în iarbă, piscina.

Contrastul dintre albul suprafețelor mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice este sinergic compoziției exterioare. Fundalul alb al finisajelor naturale din lemn și travertin are – la interior – inserții de elemente negre, punctuale și accente, precum șemineul.

Amenajarea exterioară afirmă zonele distincte „în fața” și „în spatele” casei. Curtea de acces și primire este marcată de un paviment din piatră naturală albă, care face înconjurul întregii case și este completat de fâșii din piatră naturală. Un bazalt gri pentru accesul auto este compus tridimensional cu câteva elemente insulare de vegetație în forma unor pâlcuri înalte de bambus. Pe partea opusă, deservind zonele principale ale casei, curtea cu gazon uniform lasă arborii existenți să crească maiestuos. Laturile dinspre vecinătăți și zidul de incintă conțin o plantație bambuși. Restul devine acasă.

img_3533

Proiect: Casa Studio
Amplasament: Corbeanca, județul Ilfov
Suprafață teren: 1 108 mp
Suprafață construită desfășurată: 488 mp
Proiectant general: DAAA
Arhitecți: Miruna Ardelean, Raul Ardelean, Simina Dron, Alexandru Apostol
Structură: Keil-Bau (Sterie Caradima, Ana Maria Stăncioi)
Instalații: Noa Proiect (Elena Iatan, Alexandru Iatan, Răzvan Silviu Ștefan)
Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018