fbpx

Piatra şi fierul…

Foto: Şerban Bonciocat

23 septembrie 2012 – 1 septembrie 2013 – Muzeul Udrişte Năsturel din Hereşti

După ce timp de un an expoziţia „Piatra şi lutul” a prezentat tehnicile de modelare şi ornamentare, precum şi tipologia ceramicii tradiţionale din România, pe 23 septembrie Muzeul Ţăranului Român inaugurează la Palatul Udrişte Năsturel din comuna Hereşti, judeţul Giurgiu, o nouă expoziţie cu tema „Piatra şi fierul”.

Piatra şi fierul...

Va fi explorată relaţia piatră-metal (fier, argint, aramă), punându-se în valoare atât varietatea categoriilor de obiecte lucrate din metal, cât şi principalele domenii (gospodărie şi practicarea unor meşteşuguri) în care acestea se regăsesc. La interior, dar şi în curtea ansamblului, vizitatorii vor putea descoperi atelierul de fierar de la sfârşitul sec. al XIX-lea, vechi vase de bulion sau de magiun, frigări pentru o oaie sau pentru un viţel, dar şi sinii, tingiri, ibrice din aramă atât de folosite în bucătărie. În expunere va fi inclus un important patrimoniu liturgic – cruci, candele, cădelniţe, cazan de botez, sfeşnice, potire etc.

Piatra şi fierul...

Expoziţia constituie totodată un bun prilej de a descoperi, la doar 30 de kilometri de Bucureşti, frumoasa casă construită de boierul Udrişte Năsturel, unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii civile de zid din ţara noastră. Clădirea este unică prin faptul că a fost construită în totalitate din ziduri groase care sunt căptuşite pe ambele feţe cu blocuri de piatră de talie, de unde şi numele de Casa de piatră. Ca material de construcţie, piatra era utilizată pentru locuinţele boiereşti şi palatele din secolele XVII şI XVIII doar la elemente izolate precum coloane, portaluri sau balustrade, nicidecum pentru zidărie. Îmbrăcarea construcţiei de la Hereşti într-un material atât de preţios şi dur în acelaşi timp a mărit considerabil valoarea estetică a interioarelor şi a faţadelor.

Până în toamna anului viitor, vizitatorii vor putea admira acest special monument, o sinteză elegantă de elemente arhitectonice apusene şi otomane, dar şi o colecţie importantă de patrimoniu din fier, aramă, argint de utilitate casnică. Vernisajul va fi completat de o serbare câmpenească la care vor fi prezentate şi mâncăruri preparate după reţete tradiţionale alese din cartea Bucate încercate, autori Horia Bernea (desen) şi Georgeta Roşu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0