fbpx

Pictorul Ştefan Câlţia şi Ana Wagner lansează ”Grădina dintre ape”

Pictorul Ştefan Câlţia şi Ana Wagner lansează în 15 Noiembrie 2013 ”Grădina dintre ape”, o colecţie extraordinară de desene şi porţelanuri pictate manual.

“Grădina dintre ape” este o colecţie de porţelanuri pictate manual şi desene care descriu armonia redescoperită într-un fragment de natură. Este un spaţiu populat cu îngeri, cu plante a căror delicateţe este minuţios conturată şi creaturi închipuite pe porţelan de Ştefan Câlţia, cunoscut pentru atenţia şi dragostea de natura şi de Ana Wagner, artista cunoscută în special prin pictura pe porţelan.

“Grădina dintre ape” a apărut pe parcursul a mai bine de un an de colaborare dintre Ştefan Câlţia şi Ana Wagner. Fiecare a transpus pe suportul nobil al porţelanului trăirile cele mai intime ce ţin de descoperirea sau redescoperirea unor detalii din natură, din universurile personale.

Vernisajul expoziţiei va avea loc la showroomul Wagner Maison de la Porcelaine, din Cotroceni în parteneriat cu galeria Posibilă.

La finalul expoziţiei, în 28 Noiembrie, va fi lansat un album de artă cu fotografii ale pieselor expuse, album care apare sub sigla Baroque Books&Arts şi este finanţat de BRD – Groupe Société Générale.

Ştefan Câlţia a decorat plăci din porţelan folosind motive vegetale inspirate de flora de pe dealurile Şonei, satul copilăriei sale. Grădina dintre ape a existat cu adevărat la Şona, este un petic de pământ mărginit de apele Oltului. Grădina copilăriei scăldată de apele Oltului a devenit astăzi ”Grădina dintre ape”, un spaţiu senin, armonios şi binecuvântat, regăsit şi transpus cu har pe hârtie şi porţelan. Ştefan Câlţia se întoarce în Grădina de altădată învecinată cu Oltul, pe care o descrie în cuvinte, după ce a povestit-o în pictură: ”În grădina dintre ape, în umbra sălciilor mari răsturnate peste râu, bucăţi nestatornice de cer se amestecă cu peşti într-un nesfârşit joc. Culcat în adâncul râului, în palme cu cleni atârnaţi de nori, privesc pulberea aurie alergată de lumină printre rădăcinile subţiri unduite de apă.” E aici mai mult decât copilăria regăsită. Sunt detaliile simple şi misterioase ale armoniei, pe care doar natura ni le poate oferi şi un mare artist le poate descifra. În ele stă secretul frumuseţii lumii şi a vieţii. Fiecare avem în suflet o ”Grădină dintre ape”. Grădina lui Ştefan Câlţia a fost şi a rămas la Şona.

”Grădina” este una din temele predilecte ale Anei Wagner, discipol al maestrului Câlţia la Academia de Arte din Bucureşti. Plantele fantastice, grădinile suspendate pot fi regăsite aproape în fiecare colecţie de pictură pe porţelan semnată Wagner. Prima Grădină este, de fapt, mica gradină de la Hunedoara pe care bunica Anei o îngrijea cu multă dragoste. Bunica mângâia frunzele şi le vorbea florilor. “Acea grădiniţă mi-a intrat în suflet. Şi o port şi acum cu mine, ca pe un pandantiv imaginar. Îmi amintesc că verdele verzei creţe era un degrade fascinant de la alb verzuliu până la verde puternic şi roşul roşiilor-cireaşă era un roşu aprins. Iar pământul era de un brun absolut.”, îşi aminteşte Ana. A doua întâlnire a Anei cu Grădina s-a întâmplat în studenţie. Alături de un grup de colegi şi prieteni de la Academia de Arte, Ana a avut şansa să studieze plantele din fermecătoarea gradină a familiei Câlţia: “Atunci şi acolo am învăţat să privesc arhitectura plantelor, să descopăr ritmuri şi armonii, să înţeleg pentru prima oară că maroul se asortează cu rozul, să învăţ de la natură legi nescrise ale desenului şi picturii, ale artei, ale vieţii.”

Tema Grădinii aduce astăzi Maestrul şi discipolul laolaltă, într-o primă expoziţie comună. „Expoziţia „Grădina dintre ape” alături de Ştefan Câlţia înseamnă pentru mine mult, foarte mult. Înseamnă toţi anii de facultate în care maestrul Câlţia mi-a călăuzit paşii. Înseamnă mulţi ani de după facultate şi până astăzi în care mi-a spus mereu că sunt pe calea cea bună. Înseamnă, în mod special, ultimul an şi ceva de lucru în care am pregătit această minunată expoziţie, alături de mentorul care mi-a arătat la începuturi felul în care să privesc lumea, natura, plantele, obiectele. Înseamnă o reverenţă pe care o fac în faţa maestrului şi profesorului Ştefan Câlţia pentru faptul că mi-a îndrumat paşii şi pentru că astăzi mi-a făcut onoarea să avem o expoziţie comună. Înseamnă un vis devenit realitate”, a mărturisit Ana Wagner.

Secretarul General al BRD, Flavia Popa, a declarat: “BRD are o tradiţie în susţinerea unor proiecte valoroase de artă contemporană, fie că este vorba despre artişti tineri sau despre unii consacraţi. Acestă întâlnire – eveniment dintre maestru şi discipol ne-a atras atenţia, cu atât mai mult cu cât este vorba de maestrul Ştefan Câlţia şi de tânăra artistă şi antreprenor de succes în acelaşi timp, Ana Wagner. Este o expoziţie inedită, concepută ingenios, care ne poartă către lumea idilică a copilăriei, una plină de sensibilitate, gândită ca o ţesătură imponderabilă a amintirilor cu culorile şi cu porţelanul. Iubitorii de artă o vor aprecia cu siguranţă, aşa cum vor aprecia şi albumul rezultat din această fericită întâlnire».

În anii 2009 şi 2010, atelierul Wagner a avut iniţiativa unui eveniment al cărui protagonist a fost pictorul Ştefan Câlţia. Ana Wagner l-a invitat special pe maestru în atelierul său. Această colaborare s-a concretizat printr-o expoziţie de porţelan pictat manual semnată Ştefan Câlţia şi intitulată «Ceşti cu plante de pe deal». Vernisajul a avut loc la galeria Posibilă din Bucureşti. Pentru Ştefan Câlţia, invitaţia primită din partea Wagner Arte Frumoase şi Povesti a însemnat inedită provocare de a crea o colecţie de 100 de obiecte unicat din porţelan pictat. Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect prin care atelierul Wagner Arte îşi propune să invite periodic câte un artist sau designer de renume din România, acesta urmând să conceapă o colecţie inedită de porţelan pictat manual. Este o practică întâlnită şi la marile manufacturi europene de porţelan.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0