Pier 22. Un nou punct de atracție pe Dunărea vieneză

ARHITECTURĂ: Mostlikely Architecture TEXT: Anca Rotar FOTO: Mostlikely Architecture / Felix Redmann

Donauinsel (Insula Dunării), o întindere de pământ artificială construită între 1972 și 1988, cu scopul principal de protecție împotriva inundațiilor, a devenit, în timp, una dintre cele mai populare destinații de recreere din capitala austriacă. Câștigător al unui concurs pentru transformarea zonei numite anterior Sunken City, proiectul Pier 22 are drept scop crearea de noi spații publice de calitate, cu arhitectură inclusivă, materiale robuste și mai multe tipuri de programe și servicii gratuite, totul bine conectat la rețeaua de transport a orașului. Prima fază a proiectului a fost finalizată în vara anului trecut, și este acum deschisă publicului.

În cadrul proiectului, accentul cade pe îmbunătățirea accesului la apă. Astfel, noua destinație este împărțită în trei zone diferite ca spațialitate și funcțiune: un ștrand cu promenadă, un parc cu spații pentru lucrul la distanță și un chioșc destinat activităților culturale, care va fi deschis în viitorul apropiat.

Toate elementele din cadrul Pier 22 sunt unite de un design prietenos și deschis, care permite utilizarea personalizată. Pe malul apei, scaunele sunt dispuse în trepte, conducând către o zonă puțin adâncă, ideală pentru scăldat, iar platformele generoase din lemn de conifere, cu accente colorate, oferă spațiu pentru statul la soare, cu vedere asupra orașului. O consolă rotunjită pare să plutească deasupra apei, definind un spațiu umbrit, în timp ce mobilierul adițional de ședere, grupat într-o serie de insule, alături de plasele suspendate deasupra apei, oferă locuri suplimentare pentru odihnă. Flora plantată în cadrul proiectului – arbori și plante perene –, este specifică zonelor de luncă și promovează biodiversitatea, în același timp oferind mai multe zone de umbră.

Adaptată nevoilor erei mobile, zona de lucru a parcului oferă un spațiu neconvențional pentru munca la distanță. Diferitele opțiuni de ședere cu mese individuale sau pentru grupuri creează un mediu confortabil și flexibil, care poate fi folosit de oricine. Pergolele din șipci de lemn oferă umbră în timpul zilei și lumină noaptea, în timp ce Wi-Fi-ul public conectează nomazii digitali la internet. Tot în această zonă au fost prevăzute o serie de balcoane curbate, cu suprafețe netede, finisate în tonuri pastelate. În viitor, aici vor fi instalate și dulapuri, pentru a răspunde nevoilor de depozitoare și a oferi, astfel, o alternativă viabilă la interioarele supraîncălzite.

Cea de-a doua etapă a proiectului a fost demarată în toamna lui 2024 și include noi spații, precum o cafenea, o grădină de picnic umbrită și o zonă multifuncțională pentru practicarea sporturilor în natură. Astfel, rolul Insulei Dunării ca spațiu public de agrement capătă valențe adiționale, încurajând petrecerea timpului liber în natură și respectarea biodiversității, iar accesul ușor la rețeaua de transport în comun îi asigură statutul de loc de întâlnire pentru întregul oraș.

PROIECT: Pier 22; AMPLASAMENT: Donauinsel (Insula Dunării), Viena; SUPRAFAȚA TOTALĂ: 18 000 mp; ARHITECTURĂ: Mostlikely Architecture; ECHIPA: Mark Neuner, Marlene Lötsch, Christian Höhl, Felix Redmann, Irina Nalis, Paul Feustel, Ritger Traag, Xinxin Qiu, Soryun Lee, Alexander Fischer; CONSULTANT ARHITECTURĂ: Quirin Krumbholz; STRUCTURĂ: Bollinger + Grohmann, Axis; AN: 2021 – prezent

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură la malul apei în igloo 224 / Waterfronts / februarie – martie 2025

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0