fbpx

Pista ciclabile ligure

De-a lungul litoralului mediteranean, în vecinătatea binecunoscutului San Remo, se întinde cea mai lungă pistă de biciclete din Italia. Măsoară 24 de kilometri și traversează opt localități. Se spune că ar fi cea mai frumoasă din Europa. A luat naștere pe traseul vechii căi ferate dezafectate, înlocuite cu una nouă la câțiva kilometri spre interior.

IMG_7036

Această transformare de infrastructură a reprezentat pentru regiune cea mai marcantă prefacere după cel de al Doilea Război Mondial. Ea a metamorfozat spre bine numeroase nivele de existență. Unitățile imobiliare adiacente, aservite zonei feroviare ­ terenuri și edificii ­, și-au transformat și augmentat valoarea. Unele au devenit elemente de sine stătătoare în mijlocul unui peisaj natural cu frumoase panorame. Zgomotul, poluarea și pericolul au dispărut, lăsând locul unui puls cotidian mai unit și liniștit. Accesul la plaje și comunicarea acestora cu restul orașelor se face cu mai mare ușurință. Ca într-o terapie, porțiuni aflate în umbră au ieșit la iveală: în curți prăfuite au apărut răsaduri de legume, terase de restaurante, grădini cu flori, un anticariat. Rufele spălate în familie se usucă cu mândrie în spațiul public.

IMG_7105

Pista ciclabile din regiunea Liguria constituie o atracție turistică de prim rang, dar nu numai. Precum peronul secret 9 3/4 din Harry Potter, ea a integrat o nouă dimensiune în viața locuitorilor. Pentru că vine să echilibreze în mod sănătos atât traiul pe verticala blocurilor, cât și evidentele tendințe supraponderale ale populației. De la profesioniști perfect echipați care se antrenează pentru Giro dItalia până la bunicuțe cu nepoței, pista este frecventată pe întreg parcursul zilei, în toate anotimpurile, de toată lumea, fiecare în ritmul său. Nu inventez nimic, timp de o săptămână m-am plimbat zilnic pe ea. Astfel, am observat că o porțiune din viața oamenilor se desfășoară aici pe o abscisă dinamică, rulând: prietenii se recreează activ, prietenele schimbă rețete și secrete, cupluri se fac și se desfac, adolescenții își epuizează energiile, se pun pe picioare afaceri, petreceri, proiecte, se face consiliere psihologică mai mult sau mai puțin conștient. Apoi mai sunt joggers, walkers, roller blades, trotinete electrice pentru cei care vor să ruleze fără niciun efort sau nostime dispozitive cu biciclete duble pentru cei ca mine, care nu se descurcă cu o bicicletă normală. Pe unul din ele am numărat 7 persoane.

IMG_7016

Sigur că nu totul este în perfectă ordine. În contrast cu restaurantul Impekabile”, în centrul orașului Arma, în locul fostei gări, o parcare publică în curs de construire a rămas o ruină. De câțiva ani buni, ziua se văd mișunând pisici fără stăpâni, bucuroase de mila trecătorilor. Noaptea, concertul broaștelor ne duce cu gândul la creșterea involuntară a unui biotop suspect, un somn al rațiunii.

IMG_6964

Cu toate acestea, un lucru este cert: pista ciclabile îmbrățișează necondiționat, ca o inimă deschisă, toată lumea. Cu ea, calitatea vieții a făcut un salt enorm spre o conviețuire armonioasă într-un ecosistem restabilit.

IMG_8361

Volare… O-O!!! Cantare… O-O, O-O!!!

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0