fbpx

Plăci de sticlă din reziduuri electronice. Common Sands – Forite

ARHITECTURĂ: Snohetta, Fornace Brioni TEXT: Anda Zota FOTO: Snohetta

Deși asociat, în mod obișnuit, cu plajele și locurile de joacă, nisipul este o resursă esențială pentru funcționarea continuă a unei societăți bazate pe tehnologie. Nisipul permite dispozitivelor electronice să funcționeze, caselor noastre să devină luminoase și calde, comunicării să fie mai rapidă și consumului nostru de energie să rămână durabil. Este parte integrantă a producției de microcipuri de siliciu, cabluri cu fibră optică, izolație și celule solare. În plus, nisipul este ingredientul principal din sticlă, material folosit în produsele electronice de larg consum, cum ar fi frigiderele, cuptoarele cu microunde și computerele.

În ciuda eforturilor mari de a extrage, transporta, rafina și procesa nisipul în componente electronice complexe, puțin se face pentru a recicla aceste componente atunci când bunurile electronice ajung la sfârșitul vieții. Sticla are proprietăți materiale excelente pentru reciclare, dar directivele UE privind procesarea eficientă a sticlei din deșeurile electronice (E-waste) nu există în prezent. Nisipul este o resursă finită și, deoarece volumul deșeurilor electronice crește rapid la nivel mondial, avem nevoie de strategii și soluții.

 

 

 În baza unui volum de cercetări de materiale existente, realizat de Studio Plastique, Common Sands – Forite a evoluat ca un proiect de cercetare colaborativă între Studio Plastique și Snøhetta, cu scopul de a explora potențialele aplicații ale sticlei reciclate din deșeuri electronice. Prin mai multe prototipuri și variante, a fost dezvoltat un proces de reciclare a componentelor din sticlă E-waste, care a condus la dezvoltarea unei aplicații care să integreze și să celebreze calitatea variabilă a materialului acestuia: plăcile de sticlă.

 

Ulterior, producătorul italian de plăci ceramice Fornace Brioni s-a alăturat echipei, aducând în proiect experiența, know-how-ul industrial, facilitățile de producție și potențialul de scalabilitate.

 

Fabricate din sticlă reciclată din cuptoarele cu microunde, plăcile au fost dezvoltate în două dimensiuni diferite. Placile sunt atât opace, cât și transparente, fiecare având un model și o expresie unice. Cu o calitate a materialului profund complex, asemănător terrazzo, sunt potrivite pentru o gamă largă de aplicații arhitecturale, incluzând atât acoperirea suprafeței, cât și ca elemente de despărțire semi-transparente.

 

Common Sands – Forite valorifică în mod pozitiv proprietățile unice de compoziție, culoare și structură inerente materialului rezidual într-o serie de plăci de sticlă arhitecturală. Într-o industrie care cere transparență și consecvență ca standard, plăcile îmbrățișează variația și complexitatea deja încorporate în materialul reciclat. Accentul a fost pus pe deșeurile de sticlă de la cuptoare și cuptoare cu microunde ca punct de plecare pentru a demonstra profunzimea estetică, funcția și potențialul materialului reciclat, dar proiectul nu se limitează doar la acest flux de materiale.

Această colaborare între Snøhetta, Studio Plastique și Fornace Brioni răspunde provocărilor contemporane cu soluții ambițioase, pragmatice și scalabile. Lucrând în diverse discipline, organizații și specializări, proiectul este un exemplu al modului în care colaborarea și curiozitatea pot contribui la crearea unor schimbări semnificative în designul circular și durabil. Studio Plastique

Articolul face parte din satelitul online al rubricii SUSTENABILITATE, susținută în revista igloo începând cu numărul #igloo206.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0