fbpx

Plaja Mulini, Croația

Text: Anca Rotar
Foto: Joao Morgado

O echipă de tineri arhitecți croați au pus în practică un nou concept de plajă turistică, prin îmbinarea confortului şi serviciilor de rigoare cu caracteristici corespunzătoare unui spaţiu public veritabil, totul în spiritul unui deplin respect faţă de mediu şi de liniile naturale ale peisajului. Plaja Mulini este situată într-o zonă atrăgătoare şi activă a oraşului Rovinj, comunicând în mod direct cu promenada principală din centrul acestuia.

De asemenea, ea este adiacentă hotelurilor Mulini, Lone şi Eden, la rândul lor amplasate în contextul unei importante zone verzi, formată dintr-un parc municipal, Punta Co­rrente, şi pădurea din apropiere. Astfel, plaja reprezintă o extensie a spaţiului public urban şi, dincolo de faptul de a constitui o destinaţie în sine, realizează legătura dintre acesta şi parc. Una dintre cele mai mari provo­cări în realizarea pro­iec­tului, atât din punct de vedere tehnic, cât şi creativ, a fost relaţionarea cu terenul existent şi, în special, cu marea, element crucial şi, în ace­laşi timp, variabil, din pricina mareei care face ca nive­lul său să fluctueze cu aprox. 80 cm pe perioada unei zile. Soluţia a fost de a crea, în cadrul plajei, două zone diferite: o „fâşie” de teren cuprinsă între debarcader şi pavilion, aflată sub acţiunea directă a valurilor, şi un golf în miniatură mult mai calm, cu o plajă de prundiş.

Prima dintre acestea a fost amenajată respectând topografia naturală, cu o succesiune de suprafeţe fracturate pentru bronzat şi vegetaţie sporadică. În contrast, micul golf artificial este caracterizat de o vegetaţie abundentă, dispusă în trepte descendente spre mare. Plaja este completată de Mulini Beach Bar, un complex amplasat în zona centrală a acesteia, care conţine şi un birou de informaţii pentru turişti, vestiare, duşuri şi grupuri sanitare.

Barul propriu-zis a fost proiectat ca un pavilion cu o pergolă din oţel ce se sprijină în şase puncte, a cărei formă finală a fost determinată în urma analizei traiectoriei soarelui pe timp de vară. Această structură cântăreşte 20 tone, are o lungime de 30 m şi a fost construită folosind foi de oţel cu grosimea de 8 şi 20 mm, ajungând la o grosime totală de 20 cm. Barul poate fi închis cu ajutorul unui perete mobil păstrat, pe timp de zi, în zona de depozitare. Odată cu lăsarea serii, se transformă într-un lounge intim care poate găzdui concerte şi alte tipuri de spectacole.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0