Plasticul, noul lux în seria Alchemy semnată de Chinara Darwish

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Tashkeel

Printr-un proces alchimic, Chinara Darwish ne provoacă să percepem designul din perspectiva sustenabilității și a năzuinței zero-waste, transformând în cadrul seriei Alchemy deșeuri din plastic într-o masă de dining cu aspect prețios. Proiectul a fost realizat în cadrul programului Tanween by Tashkeel și prezentat la Dubai Design Week 2023.

Designerul Chinara Darwish (Kazahstan) a acumulat experiență în inginerie mecanică după absolvirea studiilor la Universitatea Heriot-Watt (Dubai), înainte să își concentreze cercetarea și creativitatea pe găsirea unor soluții de reducere a deșeurilor și pe chestionarea materialelor viitorului și sustenabilitate. Toate aceste căutări și preocupări s-au materializat într-unul dintre proiectele sale recente, seria Alchemy, în care Chinara propune o masă de dining realizată din deșeuri LDPE (polietilenă cu densitate scăzută) provenite din industria navală și din construcții. Seria a fost prezentată la finalul lui 2023 în cadrul Dubai Design Week alături de creațiile unui colectiv de designeri sub umbrela programului Tanween by Tashkeel, un hub de design creativ din Emiratele Arabe. Având o capacitate de opt locuri, masa de dining își bazează corpul pe 193 kg de deșeuri de plastic LDPE care provin din geamanduri, flotoare de țevi de dragare, rezervoare de apă etc.

Chinara a proiectat seria Alchemy din perspectivă sustenabilă având drept scop abordarea zero-waste și soluții practice în ceea ce privește reciclarea plasticului. Așa cum o sugerează și titlul, seria Alchemy propune o transformare care invită la surpriză vizuală și tactilă, și, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, au fost necesare multiple încercări pentru a ajunge la rezultatul dorit: „Inițial, am încercat să reproduc forme, tonuri și combinații de culori specifice, dar fiecare rezultat părea forțat”, explică Chinara. „Până la Laboratorul 5 al programului, am ales să mă concentrez pe o singură culoare cu diferite nuanțe. Atunci mi-am găsit modelul. Au fost necesare 20-30 de experimente pentru a obține precizia pe care mi-am imaginat-o.”

text2_ACP13630 (1)
Unul dintre pariurile proiectului a fost acela de a conferi unui material perceput drept ieftin strălucirea unui obiect prețios, a cărui unicitate vizuală și tactilă este dată de mixul elementelor reciclate: „Plasticul este considerat, în general, un material ieftin, deloc sustenabil, cu un ciclu de viață scurt. Toate aceste probleme nu sunt inerente materialului, ci au mai degrabă legătură cu modul în care îl folosim. Dacă continuăm să facem produse ieftine, care rezistă puțin, atunci deșeurile din oceane sau din gropile de gunoi nu vor face decât să crească. Există o cale mai bună. Plasticul este incredibil de versatil și rezistent la căldură, așa că de ce să nu reciclăm deșeurile de plastic în produse noi cu cicluri de viață mai lungi? Misiunea din spatele mobilierului meu este de a da o a doua viață materialelor reziduale.” Seria Alchemy ne reamintește că prin cercetare și experimentare se pot găsi soluții sustenabile în practica designului contemporan.
Coșul de cumpărături128
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Total
7.038,94 lei
Continuă cumpărăturile
128