fbpx

Pledoarie pentru măsura frumosului. „Atmosfere” de Peter Zumthor, în limba română

UN LOC PLIN
Seara zilei de 1 octombrie a fost foarte caldă, cu tihnă aproape estivală, iar subsolul librăriei Cărturești Verona, din București, a devenit poate prea mic, mult prea neîncăpător, pentru oamenii veniți la lansarea traducerii în limba română a cărții Atmosfere de arhitectul elvețian Peter Zumthor.

Echipa Fundației Arhitext design a coordonat un proiect editorial dificil și anevoios care a fost „scos la lumină” prin tipar de Aura Pandele, Ilinca Pop și Ștefan Vianu – traducere; Dinu Dumbrăvicean și Max Theodor Gruenwald – grafică și designul publicației și Arpad Zachi – editor al volumului.

Iulia Stanciu a semnat o postfață în cele din urmă nepublicată, dar care, cu siguranță, va media întâlnirea dintre cititori și carte, indiferent că discutăm de o primă sau de o multiplă lectură. De altfel, arhitecta Stanciu a afirmat că o dare în vileag a unor sentimente despre arhitectură este poate cel mai direct mod de a spune ce sunt atmosferele lui Zumthor și ce este cartea. Ea a adăugat că durează doar „o oră ca să o citești, însă uneori poți sta o lună” locuind într-o idee din carte.

PRECEDENTE
„Atmosfere. Medii Arhitecturale. Obiecte înconjurătoare” este titlul conferinței susținute de Peter Zumthor în fața unor nespecialiști, la data de 1 iunie 2003, cu ocazia festivalului de literatură și muzică „Wege durch das Land” din regiunea Westfalia de Est – Lippe a Germaniei. Castelul Wendlinghausen în stilul Weser Renaissance, care găzduia evenimentul, a încurajat explorarea legăturilor dintre arte și stiluri alimentând proiectul „Peisaje Poetice” și explică, prin alcătuire și emoție, sintagma „măsura frumuseții” cu care ulterior arhitectul elvețian operează. Scopul cărții e îmbrățișarea frumosului, conchide arh. Iulia Stanciu.

În 1844, pictorul englez J.M.W. Turner îi spunea lui John Ruskin, criticul de artă englez (și profund victorian), „Atmosphere is my style”. După aproape 160 de ani, arhitectul elvețian Peter Zumthor alegea pentru deschiderea cărții sale acest citat emblematic în contracurentul estetic la care maestrul englez s-a raliat, ca reacție personală la pictura așa-zis clasicizantă. Cum altfel se poate conversa cu frumusețea decât prin medierea unei empatii din pictura lui Turner.

MĂSURA FRUMOSULUI
La lansarea traducerii lucrării Atmosfere de Peter Zumthor, editată de Fundația Arhitext design, primul dintre traducătorii care a luat cuvântul a fost filozoful Ștefan Vianu. Studenții de la Mincu sunt obișnuiți cu delicatețea și acuratețea discursului profesorului lor de filozofie. Am notat, cu plăcere, câteva idei esențializate de Vianu:

1. Cartea vorbește despre măsura frumosului și calitatea poetică a lucrurilor.

2. Peter Zumthor este interesat aici nu de o teorie a spațiilor, ci de felul în care arhitectura creează spații reale. Atmosfera stă între spațiile reale și cele ireale sau imaginate.

3. Așa cum, de pildă, o piață din Italia își dezvăluie atmosfera, exprimând relațiile sale, cartea se concentrează pe descrierea experienței spațiului și a atmosferei.

4. Există un simț și un spirit al materiei – aproape alchimic – de care Zumthor e preocupat în arhitectura sa.

5. Raportarea la o experiență a timpului induce noțiunea de durată în sens H. Bergson, Peter Zumthor fiind interesat de observarea unui timp lent.

6. Stimmung / Einfühlung sau dispoziție, a conduce și a fi condus, seducție sau cum, ieșind din noi înșine, uităm de noi înșine, pentru a descoperi omul de dinăuntrul nostru.

7. Zumthor aduce în discuție o arhitectură a reculegerii ca recuperare din dispersarea cotidiană. Dar sacrul ține mai mult de sentiment decât de religie și anunță o anumită nostalgie a spațiului.

8. Angajarea pentru o arhitectură a lucrului făcut și nu fabricat, o clădire a spațiilor mult mai aproape de meșteșug și de lucru și lucruri.

Găsiți continuarea pledoariei pentru măsura frumosului în carte.

webmockup atmosfere_F2

DATELE EDIȚIEI:
Volumul face parte din colecția „Spațiul Sensibil” a editurii arhitext
Autor: Peter Zumthor
Editor: Arpad Zachi
Traducători: Ștefan Vianu, Aura Pandele
Revizuire de specialitate: Ilinca Pop
Layout și copertă: ERE, Werkstatt für Tipografie: Ernst-Reinhardt Ehlert
DTP: Faber Studio
Tipărit de: Master Print Super Offset
vezi și traducerea în engleză de Iain Galbraith, Wiesbaden, cu titlul Atmospheres / Peter Zumthor,
© 2006 Birkhauser – Publishers for Arhitecture, Part of Springer Science-Business Media,
ISBN-13: 978-3764374952 ISBN-10: 3764374950

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0