fbpx

Porţile Braşovului

Proiectul „Porţile Braşovului” îşi propune salvarea porţilor din centrul istoric al Braşovului, oferind proprietarilor un ajutor pentru a-şi repara sau recondiţiona porţile şi, în acelaşi timp, atrăgând atenţia asupra importanţei păstrării acestor elemente ale patrimoniului arhitectural. Lucrările sunt executate de meşteri specializaţi în conservarea lemnului şi metalului, care utilizează materiale şi tehnici tradiţionale.

Coordonator proiect: Silvia Demeter-Lowe – Arhitect pentru Fundatia Pro Patrimonio

Proiectul a fost iniţiat în 2009, atunci când un cetăţean al Braşovului a cerut ajutorul Fundaţiei ProPatrimonio, dorind ca poarta curţii în care locuia să fie salvată. Aceasta, o poartă robustă, cu decoraţiuni din lemn nobil şi având o vechime de câteva sute de ani, urma să fie înlocuită cu una de metal, însă Fundaţia ProPatrimonio, prin generozitatea domniilor sale Marina Sturdza şi Şerban Cantacuzino, împreună cu arhitecta fundaţiei Silvia Demeter-Lowe şi cu firma Frizart au reuşit nu doar să prelungească viaţa acestei porţi dar să o pună din nou în valoare.

Porţile Braşovului

Ca urmare a acestui prim succes, mai multe organizaţii – printre care Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Braşov (DJCCPCN) şi Biserica Evanghelică CA Braşov – şi-au exprimat interesul pentru o colaborare care să ducă la continuarea proiectului, devenind parteneri, alături de Fundaţia ProPatrimonio. Următorul pas a fost identificarea a nouă alte porţi ca potenţiale candidate pentru restaurare, ele trebuind să corespundă unor criterii precum: valoarea arhitecturală şi istorică, poziţia în cadrul oraşului şi, nu în ultimul rând, dorinţa de implicare a proprietarilor. În prezent, dintre porţile selectate iniţial, una a fost restaurată în totalitate iar trei se află în curs de restaurare. Poarta restaurată în totalitate, situată pe strada Bariţiu, la nr.7, a fost inaugurată pe 16 aprilie.

Porţile Braşovului

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0